Kategóriák
Életmód

Ezek a legjobb szénhidrátok a cukorbetegeknek

A diabétesz nem azt jelenti, hogy a beteg nem ehet szénhidrátot. Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségről van szó, számos olyan szénhidrát kerülhet az asztalra, amely a vércukorszintet a megfelelő értékek között tudja tartani.

A cukorbetegek szénhidrátfogyasztásának van egy trükkje: olyan ételeket kell választani, amelyek rostokban és/vagy fehérjékben is gazdagok, ennek hatására ugyanis lelassul a szénhidrátok emésztése és feldolgozása, azaz lassabban emelkedik a vércukorszint – tanácsolja a prevention.com.

Lencse és bab

pic (301)
A lencsében és a babban például sok fehérje és rost is található – egy fél bögrényi főtt lencsében például 19 gramm szénhidrát, 9 gramm fehérje és 8 gramm rost található. Érdemes tudni, hogy a konzervbabot is ugyanolyan bátran használhatjuk, mint a fejtettet, de előtte áztassuk be, így ugyanis megszabadulhatunk a konzervbab nátriumtartalmának mintegy 40 százalékától.

Borsó

A borsófajták fehérje- és rosttartalma szintén jó: egy bögrényi zöldborsóban például 21 gramm szénhidrát, 8 gramm protein és 7 gramm rost van. Emellett a napi szükséglet nagyjából ötödét tartalmazzák C-, K- és B1-vitaminból, mangánból, rézből, foszforból és folsavból is: ezek mindegyike fontos a szervezet egészséges működéséhez. Egyes kutatások azt állítják, hogy a mangán és a C-vitamin segít mérsékelni a diabétesszel kapcsolatos érproblémákat is.

Alma

pic (303)
Mind az alma, mind pedig a körte gazdag rostban: egy közepes almában 19 gramm szénhidrát és 3 gramm rost található. Ha ezekhez eszünk némi mogyorót vagy mandulát is, akkor a fehérjék miatt a vércukor váltakozása még stabilabb lehet. Vigyázni kell azonban az almalével és az aszalt almával: ezekben a nyers gyümölcsnél jóval több cukor van.

Bogyók

A földiszeder, málna, eper és áfonya a többi gyümölcshöz képest sokkal kevesebb cukrot tartalmaz és sok rost is van bennük, egy bögrényi áfonyában például 21 gramm szénhidrát és 4 gramm rost. Emellett fenolok, flavonoidok és antocianinok is találhatóak bennük, amelyek immunrendszerünket serkentik. Ez pedig fontos a cukorbetegeknek, mivel a megfázások és más betegségek megemelhetik vércukorszintet.

Édesburgonya

Nemcsak lassabban emésztjük az édesburgonyát a hagyományoshoz képest, hanem rosttartalmának köszönhetően (egy bögrényiben 4 gramm van) lassabban is emeli meg vércukrot – ráadásul béta-karotin is van benne. Egy adag édesburgonya teljes egészében fedezi szükségleteinket.

Görög joghurt

pic (304)
A görög joghurtban nemcsak laktózból származó szénhidrátok vannak, hanem a kellő mennyiségű protein és kálcium is. A csontok egészségét biztosító kálcium pedig kifejezetten fontos a cukorbetegeknek, akiknek általában gyengébb a csontsűrűségük. Egy bögrényi zsírmentes görög joghurtban 7 gramm szénhidrát, 18 gramm fehérje és a napi kálciumszükséglet 20 százaléka található.

Bulgur

Egy bögrényi bulgurban 25 gramm szénhidrát, 6 gramm rost és 4 gramm fehérje található. Ez az egyik legegészségesebb gabonaféle, ráadásul gyorsan – 10 perc alatt – és egyszerűen elkészíthető.

Teljes kiőrlésű tészta

pic (305)
Hiába ostorozzák sokan a tésztaféléket, a teljes kiőrlésűből remekül be tudjuk gyűjteni a B-vitaminokat, a folsavat, magnéziumot és szelént, valamint a rostokat is. Fontos azonban mértéket tartani. Attól ugyanis, hogy valami teljes kiőrlésű, még nem ehetünk többet belőle. Egy bögrényi teljes kiőrlésű tésztában 40 gramm szénhidrát és 6 gramm rost található – ha ez van a tányérunkon, pakoljunk mellé keményítőmentes zöldségeket, például gombát, brokkolit, paprikát vagy cukkinit és fehérjének némi sovány húst.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük