Kategóriák
Életmód

Így kezd el a mozgást – gyakorlati tippek 2-es típusú cukorbetegeknek

A testmozgás biztonságos és erősen ajánlott a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg számára. A diéta és a gyógyszeres kezelés kiegészítve a testmozgással segít alacsonyan tartani a vércukrot és segíti a fogyást. Ne aggódj ha az elmúlt években kijöttél a gyakorlatból! Kezd el a munkát lassan! Ezek a tippek segítenek a testmozgásban és hosszú távon tehetsz az egészségedért a mozgással. 

1. Fókuszban a teljes aktivitás.

Növeld az általános tevékenységedet, mint például a lépcsőzés vagy a séta. Azonban a mindennapi tevékenység, házimunka nem mentesít egy célzott séta vagy lépcsőzés alól! Az emberek általában túlbecsülik hogy mennyit mozogtak és alábecsülik az elfogyasztott kalóriákat. (A lépésszámlálók ebben segítségedre lehetnek!)

2. Végy egy lépésszámlálót
A Stanford Egyetem kutatói vizsgálatot végeztek, és azt tapasztalták, hogy a lépésszámláló nagyon jó motivációs eszköz. 27%-al növeli meg a teljesítményt!

3. Próbáld ki a gyors edzést:
Mindössze 30 perces rövid edzések. Számos ilyen edzés van, melyektől jobban leszünk -mondja George Griffing endokrinológus, egyetemi tanár (Saint Louis University School of Medicine in St. Louis).

4. Mozogj egy barátoddal!
Fontos motiváció egy barátunkkal együtt való mozgás különösen a 60 év feletti embereknél állítják a University of Missouri Columbia kutatói, akik tanulmányozták a cukorbetegséget és a testmozgást. Inger hatására tevékenyebbek vagyunk, tehát egy barát hívására jobban reagálunk mint saját elhatározásunkból.
pic (350)
5. Állíts konkrét, elérhető célokat
Például tűzd ki célul, hogy 10 percet sétálsz minden hétfőn, szerdán és szombaton.
Ez nem tűnhet soknak, de egy határozott cél sokkal ösztönzőbb annál, mintha csak annyit mondanál “Többet fogok mozogni!” Ne a fogyás legyen a fő mozgatórugód! Élvezd hogy több engergiád van, hogy a szabadban lehetsz amikor sétálsz, a barátod társaságát.
6. Jutalmazd meg magad
Ne arra gondolj, hogy  ha nem teljesíted a kitűzött célt akkor az milyen negatív következményekkel jár, hanem gondolj arra, hogy pl. “Ha négy héten át, heti 3-szor 10 percet sétálok, akkor elhívom a barátnőmet moziba.” Vagy kedveskedsz valakinek egy egészséged süteménnyel.

7. Használj vizuális dolgokat
Egy megjegyzés a hűtőn, egy állandóan szem előtt lévő sportcipő, egy lista azokról a dolgokról melyekkel jutalmazod magad mind-mind segítségedre lesznek hogy ne lankadjon lelkesedésed.

8. Dokumentálj mindent
Írd le a céljaidat, és vezess naplót. Írd meg hogy ha nem teljesítetted a magaddal szemben támasztott elvárást, mi volt az oka, és jegyezd fel azt is ha a kitűzött terv megvalósult, hogyan érezted magad, esetleg túl is teljesített a távot. Értékeld ezeket rendszeresen!
pic (351)
9. Csatlakozz egy csoporthoz
Ez azért jó, mert van egy vezető akinek szakszerű felügyelet mellett végezhetsz mozgást. Ha valami történik ő elsősegélyt adhat, ki tudja hívni a mentőket. Ha célzottan cukorbetegnek kifejlesztett csoportos mozgásra jársz, nekik van már tapasztalatuk, tudják hogyan reagál a szervezet, fokozatosan vezetik be a testmozgást.

10. Ne állíts túl magas célokat
Sokkal jobb kisebb célokat kitűzni és sikereket érni el, ezzel önbizalmunkat is növeljük. Fokozatosan növeljük célkitűzéseinket!

11. Nézd meg a nagy képet
A mérsékelt mennyiségű testmozgással is sokat teszel az egészségedért. Célod a hosszú távú elköteleződés legyen, hogy amit csinálsz, azt a következő években is tartani tudd. Ez a távollátás ami igazán fontos egészséged szempontjából.

12. Egy időben egy dologra koncentrálj
Ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni. Legyen jól beállítva a gyógyszered, legyen készen a követendő diétád, határozd meg a mozgás rendszerességét, ütemezd be az ellenőrző vizsgálatokat.

13. Mindenképpen kérd ki kezelőorvosod tanácsát, hogy állapotodtól függően milyen mozgásformát ajánl, milyen rendszerességgel. Ellenőrizd rendszeresen vércukor szintedet! Ennek jó értéke további erőt adhat, hogy ne hagyd abba edzésprogramodat még akkor sem ha unalmas.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük