Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Okosodj az ételeiddel!

Szeptember, iskolakezdés, így nagyon is aktuális a téma. Vissza tudsz emlékezni? Ha vizsgáztál, mit vittél be magaddal? Amikor tanulsz, mi van odakészítve a kezed ügyébe? A gyereknek mit csomagolsz tízóraira? Péksüti, csoki, kekszecske-hát Istenem, kell a tanuláshoz, hogy jobban fogjon az agyad. Ha cukorbeteg vagy, ennél nagyobb merényletet el sem követhetnél magad ellen.

Soha nem felejtem el, amikor Ausztriában boxoltam, az egyik segítőnk cukorbeteg volt. Ette egyik tiroli rétest a másik után, és szúrta az inzulint. ..De lehet, hogy magad ellen dolgozol? Letöröd a csoki felét, aztán elfogy a tábla, jöhet a következő…egyre fáradtabb vagy, kis kávé, megint egy kis csokis keksz…Ismerős?

pic (394)

Mi lenne, ha összetevők szerint vizsgálnád meg, mi az, ami segít, mi az, ami gátol? Az agyműködéshez elsősorban mire van szükséged? Vízre, mivel agyad legnagyobb része víz. Azt már tudod, hogy fél óra alatt kb 2 dl folyadékot tud felszívni a szervezeted, tehát fél óránkként megiszol egy pohár vizet, máris oda tudsz koncentrálni.

A gondolkodáshoz szénhidrát is kellene, viszont, ha gyorsan felszívódó szénhidrátot eszel, épp az ellenkező hatást fejti ki, tehát biztos észreveszed, hogy a hirtelen vércukorszint emelkedése miatt álmos leszel. Ha úgy érzed, hogy csökken a figyelmed, egyél lassan felszívódó szénhidrátot, mint pl. zabot, teljes kiőrlésű gabonaféléket. Megvan, mennyi szénhidrátot, hány étkezésre szétbontani, milyen megosztásban kell enned. Találd ki előre a következő napi menüdet!

sandwich with ham, apple, banana and granola bar

Egy pár óra elteltével elkezd fáradni a szemed. A szemed és a kezed koordinációjához bórra lenne szükséged. Miben van? Szezonális választás a sárgabarack, de bármikor kéznél van mazsola, mandula.

Az oxidatív stressz ellen kiválóak az antioxidánsok, amik a bogyós gyümölcsökben , szilvában, brokkoliban megtalálhatóak.

B-vitamin nyugtató, idegesség ellen is kiváló. B-vitamin forrás a tonhal, hüvelyesek, pulyka. És ha már a tonhalnál tartunk, olajos halakban találhatóak omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Egyéb tippek? Hogy mindkét agyféltekéd be tudjon kapcsolódni a tanulásba, ahhoz megvannak a praktikák, mint klasszikus zene hallgatása, keresztmozgások. Fontos az is, hogy ne legyen zavaró tényező, ami eltereli a figyelmedet, csak a tanulásra koncentrálhass. Másnap, 1 hét és 6 hónap elteltével kell átismételned a megtanult anyagot ahhoz, hogy maradandó legyen.

És még valami. A tanulás is olyan, mint bármi. Ha nincs kedved nekikezdeni, de tudatosítod magadban, hogy miért van szükséged rá, akkor könnyebb lesz leülni. Ezekkel a praktikákkal pedig hatékonyabbá válik a tanulásod, tehát sikerélményed lesz.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM