Kategóriák
Hírek

Akár árthat is a cukorbetegség elleni kezelés

Brit kutatók szerint a 2-es típusú cukorbetegségre felírt gyógyszerek egyes páciensek esetében akár több kárt is okozhatnak, mint amennyit segítenek.

pic 014

A BBC értesülései szerint a University College London (UCL) kutatói által a JAMA belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmányában az áll, hogy az idősebb emberek esetében a legkisebb a jótékony hatás. A szakemberek felhívták az orvosok figyelmét, hogy alaposabban vitassák meg pácienseikkel a lehetséges kockázatokat. A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezet munkatársai hozzátették, az orvosoknak törékeny egyensúlyt kell eltalálniuk, amikor kezelési módokat írnak elő.
A 2-es típusú diabéteszben szenvedők nem tudják megfelelően szabályozni a vércukorszintjüket. A tünetegyüttes szoros összefüggésben áll olyan életmódbeli tényezőkkel mint a táplálkozás és a túlsúly. Hosszú távon szívelégtelenséget, a vesék és az idegrendszer károsodását és akár vakságot is okozhat. Ennek kezelésére olyan gyógyszereket írnak fel, mint például a metmorfin, amely segít a vércukor szintjének csökkentésében és megelőzi a mellékhatásokatA UCL és a University of Michigan kutatói által párhuzamosan elvégzett vizsgálat azt mutatja, hogy egy 45 éves átlagéletkorú ember, aki egy százalékponttal képes csökkenteni vércukorszintjét, akár 10 hónappal is meghosszabbíthatja az életét. Ugyanez mindössze három hét egy olyan 75 éves embernél, aki csak most kezdi a kezelést.
pic 013A kutatók felhívták a figyelmet, hogy mindezzel szemben számba kell venni az egy életen át tartó gyógyszeres kezelés – napi több injekció és vércukorszint-teszt, emésztési problémákat és rosszullétet okozó gyógyszerek, illetve olyan inzulinkezelés, amely a vércukorszint veszélyesen alacsony szintjét, vagyis hipoglikémiát idézhet elő – hatásait.
“Ez azt jelenti, hogy ha valaki 2-es típusú diabéteszben szenved, jogában áll tudni, hogy a kezelések jótékony hatásai mit jelentenek a várható élettartamot, a szívrohamok előfordulási valószínűségét vagy éppen a megvakulás esélyét tekintve” – magyarázta John Yudkin professzor, a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek adott nyilatkozatában. “Ha tisztában van a páciens az összes fenti tényezővel, akkor tud csak megfelelő döntést hozni, azonban sok orvosnak nincsenek birtokában az ezzel kapcsolatos statisztikák.”A professzor hozzátette, a háziorvosok gyakran csak a “célt” tartják szem előtt és hajlamosak kizárólag a vércukorszintre koncentrálni. A kutatás nem érinti az 1-es típusú diabéteszbenszenvedőket.
“A megfelelő egyensúly nagyon fontos lehet – tette hozzá Simon O’Neill, a Diabetes UKmunkatársa. “Lehet, hogy valakinek bizonyos gyógyszerek meghosszabbítják az életét, viszont a mellékhatások drámaian csökkentik a meghosszabbított élet minőségét. Ez a kutatás rávilágít, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknek egyéni igényeik vannak, ezért elhibázott az a megközelítés, hogy mindenkit azonos módon kezelünk.” A tanulmány szerzői felhívták az érintettek figyelmét, hogy semmilyen döntést ne hozzanak meg anélkül, hogy háziorvosukkal konzultáltak volna.
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük