Kategóriák
Hírek

Hencz Péter: A só és cukor fogyasztása orvosi szemmel

A túlzott, tartós asztali só fogyasztás az egészségre káros. Emeli a vérnyomást, mely károsítja az ereket, különösen az agyban, szívben, vesében. Súlyos esetekben stroke, szív- és veseelégtelenség léphet fel. 

pic 011

Amerikai statisztikák szerint a só fogyasztás és a halálozás mértéke egyenesen arányos, a világtérképen a kettő eloszlása fedi egymást. Hazánkban a W. H. O. által javasolt sómennyiség 2-3 szorosát fogyasztjuk, így messze megelőzzük az európai országokat. Ez meg is látszik a halálozási statisztikáinkon: elsők vagyunk a szív- ér-rendszeri halálozásban is. Így népegészségügyi feladat az asztali só fogyasztásának csökkentése. Könnyen megtanulható ajánlás: az asztalnál ne sózzunk, mert ételeink elegendő sót tartalmaznak. A sószegény étrendet meg lehet szokni.

Hasonló a helyzet a cukor és szénhidrátok túlzott fogyasztásával, melyek súlyfelesleget okoznak. Az elhízás nálunk sajnos szintén népbetegség, melynek következménye szintén magas vérnyomás, kísérő jelensége a vércukor, vérzsírok megemelkedése. A kimenetel hasonló a túlzott só fogyasztáshoz. Hazánkban hagyományosan jelentős a szénhidrát (liszt, kenyér, tészták stb.) fogyasztása, így csökkentése több mint kívánatos.

Spilled Salt and Shaker

A só és szénhidrát fogyasztás csökkentése magas vérnyomásos betegek esetében gyógyító hatású is lehet.

A fentiek figyelembe vétele mellett:

együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, legalább napi ½ kilogrammot. Igyunk meg napi fél liter tejet. Húsok közül előnyben részesítendők a tengeri halak, szárnyasok. Zsír helyett használjunk növényi olajat, margarint.

A gyerekekre fokozottabban érvényesek ezek az étrendi szabályok: minél kevesebb sót, édességet és cukrozott italt, annál is inkább, mert minden harmadik gyermek túlsúlyos.

És ne feledjünk mozogni! A hét legtöbb napján napi fél óra közepes intenzitású mozgás betegség megelőző és gyógyító hatású.

Forrás: www.szegedma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük