A túlzott, tartós asztali só fogyasztás az egészségre káros. Emeli a vérnyomást, mely károsítja az ereket, különösen az agyban, szívben, vesében. Súlyos esetekben stroke, szív- és veseelégtelenség léphet fel.
Amerikai statisztikák szerint a só fogyasztás és a halálozás mértéke egyenesen arányos, a világtérképen a kettő eloszlása fedi egymást. Hazánkban a W. H. O. által javasolt sómennyiség 2-3 szorosát fogyasztjuk, így messze megelőzzük az európai országokat. Ez meg is látszik a halálozási statisztikáinkon: elsők vagyunk a szív- ér-rendszeri halálozásban is. Így népegészségügyi feladat az asztali só fogyasztásának csökkentése. Könnyen megtanulható ajánlás: az asztalnál ne sózzunk, mert ételeink elegendő sót tartalmaznak. A sószegény étrendet meg lehet szokni.
Hasonló a helyzet a cukor és szénhidrátok túlzott fogyasztásával, melyek súlyfelesleget okoznak. Az elhízás nálunk sajnos szintén népbetegség, melynek következménye szintén magas vérnyomás, kísérő jelensége a vércukor, vérzsírok megemelkedése. A kimenetel hasonló a túlzott só fogyasztáshoz. Hazánkban hagyományosan jelentős a szénhidrát (liszt, kenyér, tészták stb.) fogyasztása, így csökkentése több mint kívánatos.
A só és szénhidrát fogyasztás csökkentése magas vérnyomásos betegek esetében gyógyító hatású is lehet.
A fentiek figyelembe vétele mellett:
együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, legalább napi ½ kilogrammot. Igyunk meg napi fél liter tejet. Húsok közül előnyben részesítendők a tengeri halak, szárnyasok. Zsír helyett használjunk növényi olajat, margarint.
A gyerekekre fokozottabban érvényesek ezek az étrendi szabályok: minél kevesebb sót, édességet és cukrozott italt, annál is inkább, mert minden harmadik gyermek túlsúlyos.
És ne feledjünk mozogni! A hét legtöbb napján napi fél óra közepes intenzitású mozgás betegség megelőző és gyógyító hatású.
Forrás: www.szegedma.hu