Kategóriák
Életmód

Miért van mindig rossz kedvem? – Furcsa okok a háttérben

Van, amikor minden sikerül: kapunk egy kedves bókot, azonnal sikerül ülőhelyet szerezni a buszon – minden adott ahhoz, hogy az egész napunk vidám legyen. Valami mégis elrontja a kedvünket.

pic 015

Mi ronthatja el a kedvünket? Van néhány tippünk!

Túl sokat bújjuk a közösségi oldalakat

Egy német kutatás szerint ha mások kalandjairól, szerelmi életéről vagy akár csak tökéletesen sikerült vacsorájáról olvasunk, az könnyen irigységet és kétségbeesést válthat ki nálunk, ráadásul nemcsak abban a pillanatban, amikor a képernyőn találkozunk a bejegyzésekkel. Ha úgy érezzük, a közösségi oldalak csak felbosszantanak minket, korlátozzuk a használatukat napi néhány percre. Azt se feledjük el, hogy a legtöbb ember élete legalább annyira “unalmas”, mint a miénk, és a közösségi oldalakon mindenki a legjobb formáját igyekszik megmutatni.

Rossz levegő

pic 013

A légszennyezettségnek számos káros egészségügyi hatása van, többek között ront a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők állapotán, de a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját is növeli. Emellett a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét: egy nemrég megjelent kutatásban 14 európai ország légszennyezettségi értékét, illetve az állampolgárok egészségi állapotát vizsgálták, és úgy találták, hogy a legszennyezettebb környezetben élők a legboldogtalanabbak.

Túl sok vagy túl kevés napsütés

Azt már régóta tudjuk, hogy a kevés napsütés a hangulat romlásával van összefüggésben (ez a magyarázat a szezonális depressziónak nevezett tünetegyüttesre, vagyis arra, miért érezzük magunkat rosszabbul a sötétebb, téli hónapokban), de kevésbé tudjuk elképzelni, hogy a túl sok napsütés is ártalmas lehet. Egy nemrég megjelent kutatás állítása szerint az, ha az erős napsütés miatt sokat hunyorgunk, dühössé, agresszívvá és rosszkedvűvé tehet.

Cukros ételek

Bár sokan éppen az édességektől remélik a hangulatuk javulását, egy finn kutatás kiderítette, hogy a cukorban gazdag étrend hozzájárul a depresszió kialakulásához és az állandó rosszkedvhez. Azok, akiknek az étrendjében sok volt a zöldség, a gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabona, jobb kedvről számoltak be, és összességében kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

Zene

pic 016

Ahogy a tempós, vidám számok javíthatják a hangulatunkat, úgy a melankólikus, szomorkás melódiák rosszkedvűvé tehetnek. Sőt egy holland kutatás szerint ezek a zenék azt is megváltoztatják, ahogyan a világot látjuk. Ha ugyanis rossz a kedvünk, mások reakcióit, arckifejezéseit is negatívnak értékeljük.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük