Kategóriák
Hírek

Nem tudni, miért halálosabb a cukorbetegség a nőknél

Ugyan a szakértők nem ismerik a nemi különbség okát, azonban attól függetlenül is sürgetik a jobb módszerek fejlesztését.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél 40 százalékkal magasabb az egyéb okból történő halálozás kockázata, és mintegy kétszeres a szívbetegségé, mint ami a férfitársakat érinti – állítja a Lancet Diabetes & Endocrinology február 6-i számában megjelent tanulmány. Az elemzés mintegy 26 korábbi tanulmány eredményeit vette górcső alá, így mintegy 200 ezer beteg adatai kerültek fókuszba. 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél a szélütés (stroke) járulékos kockázata 37 százalék, a vesebetegségé 44 százalék a férfiakhoz képest.

pic (13)

Az 1-es típusú cukorbetegség egy klasszikus autoimmun folyamat, melynek során a szervezet saját immunrendszere fordul a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen. 1989 óta 14 éves kor alatt évente mintegy 3 százalékkal növekedett a betegség előfordulása.

Mivel a cukorterhelésre adott immunválasz kiesik, ezért a hormont külső forrásból kell pótolni, a készítményeket és az adagokat az étrend határozza meg. Mindazonáltal, a napi többszöri injekció nagyságrendekkel rontja a betegek életminőségét. Ráadásul, az inzulin túladagolása alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami kómába torkollhat.

Emellett a nőknél jóval komplikáltabb a kezelés, ugyanis az egyéb hormonok szintje jóval változatosabb szintet mutat – gondoljunk csak a nemi ciklusra, a pubertásban előforduló hormonális változásokról már nem is beszélve. Rachel Huxley (Queenslandi Egyetem, Ausztrália) úgy véli, hogy emellett a nők érrendszerét a magas vércukorszint jobban megviseli, mint a férfiakét. Mindazonáltal, a vércukorszint monitorozása nemtől függetlenül fontos, ugyanis bizonyítottan a magasvérnyomás-betegséghez hasonló kockázatot hordoz a szívroham és a stroke kialakulásában. Emellett a szakértők a jelenleginél hatékonyabb módszerek bevezetését is sürgetik, melyek meg tudnák előzni a kritikus vércukorszint kialakulását.

www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük