Diéta: orvosi szempontból az ember egyéni szükségletéhez igazítani az étrendet. Így többféle megközelítés lehet, mint például epekímélő, szívkímélő, gyomorkímélő, cukorbeteg diéta . A tápanyagokról néhány szóban pár alapvető ismeret, mert sokszor tapasztalom munkám során, hogy sajnos még a cukorbetegek is csak felüleletesen vannak tisztában azzal, hogy melyik tápanyag miben található meg, és mi a funkciója.
Folyadék 3-4 liter vizet mindenkinek meg kellene innia egy nap. A test csaknem 70%-a víz. A méreganyagok eltávolításában is segít.
Zsír:
Telített zsíroknak nevezzük azokat, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak maradnak, általában ezek állati eredetűek, mint a disznózsír. Ezek fogyasztását kellene mérsékelni. Ugyanakkor a telítetlen zsírsavak, mint a repce-, szója- és olivaolaj csökkentik a vérben a káros koleszterinszintet és antioxidáns hatásuk is van, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés és egyes daganatok kialakulásának kockázatát. A főzéshez, sütéshez inkább olajat használjunk zsír helyett, vagy kókuszzsírt. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, mikrohullámú sütőben készítést, grillezést. A zsírok kellenek a zsírban oldódó vitaminok miatt, de nagy az energiatartalmuk, bele kell kalkulálni ezt is, tehát ésszel fogyasszunk belőle.
Szénhidrátok:
A világon a leggyorsabban terjedő betegség a diabetes. Az elhízással összefüggésben kialakuló 2. típusú Diabetes Mellitusban szenvedő emberek száma drasztikus emelkedést mutat az elmúlt években, gyakorlatilag számítások szerint 2030-ig, miszerint megkétszereződhet a betegek száma. (Forrás: Prof Winkle)
– A szervezet az “üzemanyagként” fel nem használt szénhidrátokat zsírrá alakítja, és azt a zsírszövetben raktározza. Első lépésként vízvesztéssel kell számolnunk, mint minden diétában, mivel ha csökkentjük a szénhidrát bevitelt, akkor a test glikogént éget az energiaszükséglethez. A glikogén vizet tartalmaz, amikor a glikogén ég, a víz is „elég”, amit vizelettel ürítünk, így súlyvesztés áll be.
A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi javulásra számíthatunk:
- Megnövekedett és stabilabb energiaszint
- Hangulatingadozás csökkenése
- Teltség- és puffadásérzet csökkenése
- Gyomorégés csökkenése
- Figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése
- Főleg a reggeli fejfájások csökkenése
- Kevésbé leszünk álmosak étkezések után vagy napközben
- Jobb stresszkezelő képesség
Csökken a feledékenység
Kerüljük a finomított liszt fogyasztását! A zöldség- és főzelékfélék sokfélesége változatossá teszi a táplálkozást. A legtöbb zöldség-, főzelékféle szénhidráttartalma is kicsi, de van néhány kivétel, például a száraz hüvelyesek, burgonya, gesztenye, banán, valamint a héjas gyümölcsök egy része. Egyik legnagyobb értékük az élelmi rosttartalom. Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van. A szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje. A zöldség-főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok gátolják a bélből a koleszterin felszívódását. A zabkorpa az egyik kedvencem, béta-glukán nevű élelmi rostanyaga hatásosan csökkenti a káros koleszterin-szintet. Rengeteg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék van, lehet válogatni belőlük, számtalan recept oldal, tényleg csak az nem tudja magát formába hozni, aki nem akarja, mert a tudást meg lehet szerezni.
1 kg testzsír körülbelül 7000 kcal energiát tartalmaz. Ennek elégetéséhez 7000 kcal energia hiányt kell felállítani. Nőknél 1200-1400, férfiaknál 1600 kcal bevitel kell ahhoz, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd
Fehérjék:
Az izomszövet építők és regenerálók. A fehérjeszintézis, beépülés edzés előtt és után a legjobb, erre is később térek majd ki. A legkevesebb zsír a vadon élő állatok húsában van, mint a fácán, fogoly, nyúl, őz, szarvas, ezeket bátran elkészítetjük magunknak. Alacsony zsírtartalmú csoportba soroljuk még a csirke mell és comb részét, pulyka mell és comb részét, a sertés combját és a karajt, valamint a marhahús részek közül a tarját, a lapockát és a bélszínt. tojás kitűnő vitaminforrás, magas fehérjetartalma van, sokféle módon elkészíthető. A tojás szinte tökéletes tápanyagforrás. Minden esszenciális aminosavat, és kilenc további, nem esszenciális aminosavat tartalmaz.
Legyetek bajnokok a mindennapokban!
Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM