Kategóriák
Hírek

Az étkezés utáni vércukor kiugrások negatívan befolyásolják a munkavégzést

Korábban csupán a – főként inzulinkezelés mellett – fellépő hipoglikémiákra tekintettünk úgy, hogy azok negatívan befolyásolják az életminőséget, beleértve a szellemi és fizikai teljesítő képességet.  Egy új felmérés szerint azonban a munkavégző képesség szempontjából nem csupán az alacsony, hanem a magas vércukor értékek is komoly tényezőként szerepelnek.

kep (67)

Az étkezés utáni vércukor kiugrások negatívan befolyásolják a munkavégzést

Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 906 inzulinnal (kizárólag bázis inzulin mellett étkezési bólus-inzulinnal, kisebb részt inzulin pumpával) kezelt felnőtt betegnél – kétharmaduk 2-es, egyharmaduk 1-es típusú volt – végeztek részletes kérdőíves felmérést arra vonatkozóan, hogy az étkezés utáni túl magas vércukor értékek miképpen befolyásolják munkavégzésüket. A betegek minden étkezés előtt és 2 órával utána mérték a vércukrukat és a 2 órás értéket 10 mmol/l felett tekintették hiperglikémiásnak, vagyis kórosan magasnak.

kep (69)

A kérdőívet kitöltő 519 beteg dolgozott átlag heti 35 órát. 68%-uk nyilatkozott úgy, hogy problémái vannak a vércukor stabilitással, 64% pedig kifejezetten az étkezés utáni hiperglikémiára panaszkodott, 17%-uk hetente 3 vagy több étkezés utáni hiperglikémiás epizódról számolt be. Ami a munkavégzésüket illeti, 27%-uk a magas vércukrok miatt valamit mulasztott a munkája kapcsán, 19%-uk előbb hagyta abba a munkát, 10%-uk pedig aznap kihagyta a munkát. Akik a magas vércukrok ellenére folytatták a munkát, azok 71%-a panaszkodott csökkent produktivitásról, 54%-uk nehezebben koncentrált, 45% csökkent teljesítő képességet érzett, 44%-uknak szünetet kellett tartani, 28%-uk több hibát vétett, 11%-uk megváltoztatta az aktuális megbeszélések időpontját, 10%-uk pedig kihagyott egy tárgyalást.

kep (70)

A munka produktivitására vonatkozóan a 2-es típusú betegek 77%-ánál merültek fel problémák, míg ez az arány 1-es típusúak között csupán 63% volt.

Ami az országonkénti válaszokat illeti, a németek 84, az amerikaiak 65, a britek 62%-a vélte úgy, hogy az étkezés utáni hiperglikémia csökkentette a teljesítő képességüket. Különösen a németek követtek el sok hibát és voltak képesek kevésbé koncentrálni emiatt.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük