Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség: megmenthető-e táplálkozással hétezer élet?

Hazánkban az elmúlt alig több mint egy évtizedben megduplázódott a cukorbetegek száma. Köztudott, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van a betegség kezelésében. De mekkora a jelentősége és milyen tévhitek élnek az emberekben ezzel kapcsolatban?

kep (94)

Becslések szerint jelenleg körülbelül 415 millió diabéteszes beteg él világszerte, húsz év múlva ez a szám meghaladja majd a 642 milliót. A cukorbetegség nem fertőző, de szinte járványszerűen terjed, így a szakértők a 21. század legjelentősebb népegészségügyi problémájának tartják. Magyarországon az összes diagnosztizált cukorbeteg számát 7-800.000 főre becsülik, de érdemes hozzászámolni azokat is, akik a betegség megelőző fázisában vannak, táboruk így már meghaladja az egymilliós számot is. Az életkor előrehaladtával ráadásul egyre nő az érintettek száma, hiszen a 20-69 évesek között minden 6. nő és 10. férfi diabéteszes, míg az 55 évnél idősebbek körében már 20 százalék ez az arány!
Kezelésük természetesen sok pénzbe is kerül. A társadalombiztosítás ezzel összefüggő költségei 150 milliárd forint környékén járnak, aminek jelentős részét agyógyszerkiadások jelentik. Pénzben viszont nem fejezhető ki az, hogy évente több mint 7.000 magyar haláláért felelős közvetlenül a cukorbetegség és annak valamely szövődménye. Pedig a cukorbetegség jól karban tartható probléma, a jól beállított kezelés és a betartott diéta esetén az életminőség és a kilátások nem rosszabbak az átlagosnál.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint a cukorbetegség kezelésében a megfelelő diétának elengedhetetlen szerepe van. Ebben a legfontosabb, hogy a szénhidrátok összesített mennyisége személyre szabottan kerüljön megállapításra. A tápanyagok aránya az egészséges táplálkozásnál ajánlotthoz hasonló legyen: a szükséges energia 50-55 százalékát szénhidrátok, 15-20 százalékát fehérjék, míg a fennmaradó részt a zsír biztosítsa. Amennyiben kísérő- és/vagy társbetegség áll fenn, ettől eltérő tápanyag-összetételű étrendre lehet szükség. Rendkívül fontos a napi többszöri étkezés, minimum 3, szükség esetén 5-6 alkalommal, különösen inzulinterápia esetén, lényeges továbbá a napi 30 grammot meghaladó rostfogyasztás.

A szakmai szervezet hangsúlyozza, hogy a cukorbetegek étrendjének összeállítása megfelelő szakértelmet kíván, ezért ebben minden esetben kérjék ki dietetikus véleményét. Az országban több száz, jól felkészült szakemberhez fordulhatnak a betegek, akiket kórházakban, rendelőintézetekben, diabétesz központokban érhetnek el, de a privát egészségügyi ellátásban is találkozhatnak velük. Az MDOSZ honlapján dietetikuskereső is segíti a betegek tájékozódását.

kep (93)

A cukorbetegek étrendjében fontos helyet kapnak a cukor felhasználása nélkül, édesítőszerekkel készült élelmiszerek. A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus-szociológus arról beszélt, miben mások az édesítőszerek és az azokkal készült ételeket-italok.

“Az élelmiszeripar rengeteg termékben használja az édesítőszereket, de tapasztaljuk, hogy sokan idegenkednek ezektől. Valóban előfordulhat, hogy kissé más ízt érzünk, mintha cukorral készült volna, de a különböző édesítőszerek kombinációjával egyre tökéletesebb ízhatást érnek el. Vannak olyan alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítők is, amelyek hidegen jól használhatók, de sütéshez-főzéshez már nem használhatók, mert hő hatására bomlásnak indulnak. Ha valaki cukorbetegsége miatt, vagy csak azért, mert csökkenteni akarja cukorfogyasztását, édesítőszert használ, vásároljon többfélét is. Ugyanígy érdemes kipróbálni az édesítőszerekkel készült italokat is, mert színesíthetjük a folyadékbevitelünket, ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaznak” – javasolja a szakember.

Az édesítőszerektől néhányan idegenkednek, mivel számos tévhit alakult ki velük kapcsolatban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az EFSA azonban vizsgálatai alapján biztonságosnak minősítette ezeket, azaz átlagos mennyiségben fogyasztva semmilyen probléma kialakulásától sem kell tartanunk sem rövid, sem pedig hosszabb távon.

Érdekes tények a cukorbetegséggel kapcsolatban

kep (36)

A cukorbetegséget nem a cukor okozza
A cukrok vagy éppen egy-egy típusú cukorféleség fogyasztása és a diabétesz kapcsolatát már többször vizsgálták, és nem sikerült olyan összefüggést kimutatni, amely bizonyítaná azt a feltevést, hogy a cukorbetegséget a nagymértékű cukorfogyasztás okozza. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magas cukorbevitel és a cukros üdítők mértéktelen fogyasztása esetén fellépő testtömeg-növekedés már kockázati tényező lehet. Ez azonban összefügg az életmód egyéb tényezőivel is, amelyek megelőzhetik, vagy késleltethetik a probléma kialakulását.

A cukorbetegség nem (csak) a cukoranyagcsere zavara
Sokan úgy gondolják, a cukorbeteg szervezete nem képes feldolgozni a cukrot, és a betegség központjában a cukoranyagcsere-zavara áll. Ez így önmagában nem igaz: a diabétesz kialakulásának fókuszában valóban a szénhidrát-anyagcsere problémája áll, de a betegség érinti a zsír- és a fehérjeanyagcserét is. Sokkal pontosabb, ha úgy fogalmazzuk meg a betegséget, hogy az az inzulin teljes vagy részleges hiánya, vagy hatásának elmaradása. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely elsődlegesen szabályozza a vér cukorszintjét.

A cukorbetegek nem ehetnek cukrot?
A megfelelően beállított terápián lévő, és a diéta előírásait maradéktalanul betartó cukorbetegek táplálkozása egészen közel állhat az egészségesek étrendjéhez. Valóban nem javasolt az egyszerű, gyorsan felszívódó cukrok fogyasztása, de ez nem jelenti azt, hogy végérvényesen le kell mondaniuk a cukor legkisebb adagjáról is, vagy az édes ízről – ez utóbbihoz édesítőszerek tucatjait használhatják. Hipoglikémiás állapot esetén, amikor a vércukorszint vészesen lecsökken, cukrot, cukros üdítőt érdemes adni a gyors vércukorszint emelés érdekében.

Elhízás = cukorbetegség?
A normálistól magasabb testsúly drámaian növeli a diabétesz kockázatát. Bizonyított tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegség “előszobája” az elhízás. Azt is megfigyelték, hogy az úgynevezett centrális típusú elhízásban szenvedők, akiknél a zsír a derék körül halmozódik fel, nagyon nagy eséllyel válnak inzulinrezisztenssé. Számos szakember ezért a diabétesz és az obezitás (elhízás) szavak összevonásával már diabezitás névvel illeti a 2-es típusú cukorbetegséget.Ihat-e kávét és teát a cukorbeteg?
Többen azt hiszik, hogy ezekről az élvezeti termékekről is le kell mondania annak, akit érint a diabétesz. Ez nincs így, napi 1-3 csésze finom, valódi kávé vagy akár 4 csésze tea is megengedhető, hiszen sem a koffein, sem a teában lévő tein nem befolyásolja a vércukorszintet.A terhességi cukrosoknak jobban oda kell figyelniükkep (95)A terhességi diabétesszel küzdők egy utánkövetéses vizsgálatából kiderült, 10 év múlva a kevésbé kóros eltérést mutató kismamák 20 százalékánál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, a normális értékektől nagyobb eltérést produkáló várandósok körében ugyanez a százalékos arány már 50 százalék volt. A mozgásnak és táplálkozásnak óriási szerepe van a krónikus betegség kialakulásnak megelőzésében. Így nem lehet eleget hangsúlyozni: ha el is múlik a vércukor értékek rendellenessége a szülést követően, az édesanya mindenképp éljen egészséges életet, az addig megszokottól nagyobb mértékben figyeljen oda az életmódjára. (Az orvosok javasolják az évente történő vércukor-ellenőrzést is.)
Forrás: www.babaszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük