A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Amit viszont már nagymamáink is alkalmaztak, az a tyúkhúsleves, most pedig el is mondjuk, miért!
Tanyasi tyúkhúsleves recepttel!
Röviden a tyúkhúslevesről
A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Teljesen különálló ízvilágot képviselnek a füstölt húsból készült levesek. A magyar étkezési szokások közé az 1700-as években kerülhetett be, mivel a 16–17. századból fennmaradt étlapokból hiányzik. A vándorló Szepsi Csombor Márton 1620-ban még csodálkozott Strasbourgban a leveseken: „én még ezideig oly szupponos várasra nem találtam vala, mint ez”. Apor Péter szerint az ő korában történt az a változás, hogy az étkezés levessel kezdődik: „Amint most levest esznek elsőbben, akkor főtt, sós [=savanyú] káposzta vala az első étek, akiből ettenek”. A 18. század elején azonban már Magyarországon is elterjedt a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél.
És akkor jöjjön a legjobb recept, amit a következő oldalon találsz meg!
A legjobb tyúkhúsleves recept!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kilogramm tyúk
- 2-3 liter víz
- gyömbér – friss, hámozott
- szerecsendió – egész
- feketebors – egész
- csípős paprika – szárított
- sárgarépa
- fehérrépa
- karalábé
- zellergumó
- vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- fokhagyma
Elkészítése
Mossuk meg jó alaposan a tyúkot és szedjük darabokra, helyezzük el egy nagy fazék alján a darabokat. Hideg vízben tegyük oda főni a tyúkhúst, gyöngyözve, alacsony lángon hagyjuk, hogy megpuhuljon. Szórjunk hozzá fűszereket, gyömbért, szerecsendiót, borsot, sózzuk meg. Amíg fő, addig megtisztíthatjuk a zöldségeket, vágjuk fel mindet, kivéve a vöröshagymát. Amikor már forr a víz, akkor szedjük le a tetején keletkezett zavaros habot, helyezzük bele a zöldségeket, és főzzük tovább fedő alatt. Nagyjából 3-3,5 óra alatt megpuhul a hús, eközben kóstolgassuk többször, ha kell, akkor sózzuk, fűszerezzük még. Amikor elkészült a leves, vegyük ki belőle a zöldségeket és a húst, majd szűrjük le a levest. Főzzünk ki cérnametéltet és kész is vagyunk!
Forrás: www.vitalzone.hu