Kategóriák
Hírek

Korszerűbb eszköz segíthet a cukorbetegeknek

Hazánkban 45 ezer 1-es típusú cukorbeteg él, nekik jelenthetkep (29)  komoly segítséget az a napokban bemutatott „okos” inzulinadagoló pumpa, amely kizárja annak lehetőségét, hogy veszélyesen alacsony szintre csökkenjen a páciensek vércukorszintje, ezzel megakadályozhatóvá válik a rosszullét, vagy akár a kóma kialakulása. Az új technológia ráadásul nem drágább, a betegek ugyanannyiért juthatnak hozzá, mint amennyibe elődjei kerültek.

kep (29)

Minden hatodik másodpercben meghal valaki diabétesz miatt a világon. A cukorbetegségben szenvedő gyermeket nevelő szülők többsége éjjelente kétszer, háromszor is felkel, hogy ellenőrizze a kicsi vércukorszintjét, mert ha az túlságosan alacsonnyá válik, vagyis hipoglikémiás lesz, az látászavart, szívdobogást, ájulást, sőt kómát vagy halált is okozhat. Nem mindegy tehát, hogy milyen gyakran, és mennyi inzulint adagolunk az 1-es típusú cukorbetegeknek. A kezelés szempontjából egyedülálló az a közelmúltban bemutatott inzulinpumpa, amely segítségével a cukorbetegek hatékonyabban ellenőrizhetik vércukorszintjüket, s a hipoglikémiás epizódoktól sem kell tartaniuk. Az eszköz egyedülálló a hasnyálmirigy működését utánzó technológiák között. Mint megtudtuk, automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amint az érzékelő alacsony cukorszintet jelez, és csak akkor indítja újra, ha a cukorszint emelkedni kezd.

– Már egy harmincperces séta után is leeshet a vércukorszint, és felléphet rosszullét, szinte lehetetlen megelőzni a hipoglikémiát. Gyermekként velem is többször előfordult, hogy egy-egy alkalommal a kórházban végződött a nyaralás vagy a tábor – idézte fel tapasztalatait az eseményen Láng Barbara, aki maga is használni kezdte a MiniMed 640G elnevezésű pumpát. Mint mondta, örül, hogy végre nem kell rettegnie attól, hogy betegsége miatt egy átlagos kirándulás is a kórházban ér véget.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a bemutatón arról beszélt, az 1-es típusú diabétesz jelenleg nem gyógyítható, így a kezelés arra irányul, hogy a vércukorszintet a normális határértékek között tartsa, és a tüneteket kontrollálja a szövődmények elkerülése érdekében. Az elnök szerint a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai alapján 2014-ben a diabétesz világszintű előfordulása 9 százalék volt a 18 évesnél idősebb korosztályban. Kifejtette, napjainkban a világon 347 millió cukorbeteg él, ebből legalább 800 ezer Magyarországon. A felnőttek 90 százaléka 2-es típusú cukorbeteg, a diabéteszes gyerekek 90-95 százaléka viszont az 1-es típusú. Hazánkban a szakértő szerint nagyjából 45 ezer 1-es típusú cukorbeteg van.

kep (30)

Az OEP körülbelül egymillió forintot költ minden 18 év alatti betegre

A Magyar Diabetes Társaság adatai alapján évente 232 milliárd dollárt (68 000 milliárd forint) költenek világszerte a diabétesz kezelésére, s ez a költség 2025-re várhatóan 302,5 milliárd dollárra (88 500 milliárd forint) fog emelkedni. Kocsis Győző, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológusa lapunk kérdésére kifejtette, az OEP körülbelül egymillió forintot költ minden 18 év alatti betegre, akik az új inzulinadagoló pumpát használják, az érintetteknek pedig körülbelül 50 ezer forintot kell fizetni érte. A felnőttek esetében 20 százalék az önrész, nekik 200 ezer forintba kerül a szerkezet, amelyet négyévente érdemes cserélni. Az online segédeszközök jegyzéke alapján a régebbi inzulinadagoló pumpák ára sem kedvezőbb.

A korábbi, hasonló funkciókkal rendelkező pumpától abban különbözik a mostani, hogy magasabb védelmet biztosít a betegeknek. Az előző eszköz csak akkor állította le két órára az inzulin adagolását, ha már veszélyesen alacsony volt a vércukorszint. Ezzel szemben az új technológia már akkor változtat az adagoláson, ha érzékeli, várhatóan csökkenni fog a vércukorszint, és már a normál tartományban leállítja az inzulinadagolást, s akkor indítja újra, ha a vércukorszint emelkedő tendenciát mutat, ezzel csökkenti a hipoglikémiás események kockázatát. Emellett számos más diagnosztikai funkcióval is rendelkezik – fejtette ki Tamás Viktor, a Medtronic magyarországi ügyvezető igazgatója.

Forrás: www.mno.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük