Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség és diéta

  Hazánkban az elmúlt alig több mint egy évtizedben megduplázódott a cukorbetegek száma. Sokakat érintő kérdés tehát a betegség karbantartása.

kep (26)

Becslések szerint jelenleg körülbelül 415 millió diabéteszes beteg él világszerte, húsz év múlva ez a szám meghaladja a 642 milliót. A cukorbetegség nem fertőző, de szinte járványszerűen terjed, így a szakértők a 21. század legjelentősebb népegészségügyi problémájának tartják.

Magyarországon az összes diagnosztizált cukorbeteg számát 7-800 000 főre becsülik, de érdemes hozzászámolni azokat is, akik a betegség megelőző fázisában vannak, táboruk így már meghaladja az egymilliós számot is. Az életkor előrehaladtával ráadásul egyre nő az érintettek száma, hiszen a 20–69 évesek között minden 6. nő és 10. férfi diabéteszes, míg az 55 évnél idősebbek körében már 20 százalék ez az arány! Pedig a cukorbetegség jól karbantartható probléma, a jól beállított kezelés és a betartott diéta mellett az életminőség és a kilátások nem rosszabbak az átlagosnál.

Fontos a diéta

kep (25)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint a cukorbetegség kezelésében a megfelelő diétának elengedhetetlen szerepe van. Ebben a legfontosabb, hogy a szénhidrátok összesített mennyiségét személyre szabottan állapítsák meg. A tápanyagok aránya az egészséges táplálkozásnál ajánlotthoz hasonló legyen: a szükséges energia 50-55 százalékát szénhidrátok, 15-20 százalékát fehérjék, míg a fennmaradó részt a zsír biztosítsa. Amennyiben kísérő- és/vagy társbetegség áll fenn, ettől eltérő tápanyag-összetételű étrendre lehet szükség. Rendkívül fontos a napi többszöri étkezés, minimum 3, szükség esetén 5-6 alkalommal, különösen inzulinterápia mellett, lényeges továbbá a napi 30 grammot meghaladó rostfogyasztás.
A szakmai szervezet hangsúlyozza, hogy a cukorbetegek étrendjének összeállítása megfelelő szakértelmet kíván, ezért ebben feltétlenül kérjék ki dietetikus véleményét. Az országban a betegek több száz jól felkészült szakemberhez fordulhatnak, akiket kórházakban, rendelőintézetekben, diabétesz-központokban érhetnek el, de a privát egészségügyi ellátásban is találkozhatnak velük. Az MDOSZ honlapján dietetikuskereső is segíti a betegek tájékozódását.

Édesítőszerek

kep (24)

A cukorbetegek étrendjében fontos helyet kapnak a cukor felhasználása nélkül, édesítőszerekkel készült élelmiszerek. A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus-szociológus arról beszélt, miben mások az édesítőszerek és a velük készült ételek-italok.

„Az élelmiszeripar rengeteg termékben használja az édesítőszereket, de tapasztaljuk, hogy sokan idegenkednek ezektől. Valóban előfordulhat, hogy kissé más ízük, mintha cukorral készültek volna, de a különböző édesítőszerek kombinációjával egyre tökéletesebb ízhatás érhető el. Vannak olyan alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítők is, amelyek hidegen jól, de sütéshez-főzéshez már nem használhatók, mert hő hatására bomlásnak indulnak. Ha valaki cukorbetegsége miatt, vagy csak azért, mert csökkenteni akarja a cukorfogyasztását, édesítőszert használ, vásároljon többfélét is. Ugyanígy érdemes kipróbálni az édesítőszerekkel készült italokat is, mert színesíthetjük a folyadékbevitelünket, ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaznak” – javasolja a szakember.

Az édesítőszerektől néhányan idegenkednek, mivel számos tévhit alakult ki velük kapcsolatban. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az EFSA vizsgálatai azonban biztonságosnak minősítették őket, azaz átlagos mennyiségben fogyasztva semmilyen problémától nem kell tartanunk sem rövid, sem hosszabb távon.

Forrás: www.otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük