Kategóriák
Hírek

Cukor és cukorpótló: Mi árt jobban?

Józan, egészségesnek mondott életvitel mellett a cukor beletartozik a normális táplálkozásba. Mennyisége viszont nyomon követést kíván, azaz lehet fogyasztani, de minél kevesebbet. Akinél viszont valamilyen ok miatt nem megengedett, ott figyelembe lehet venni egyéb édesítőszereket, pótlékokat is.
A kérdés – ha kérdés ez egyáltalán – elgondolkodtatja az egyszerű halandót, hiszen erről azt hallod, hogy méreg, arról pedig azt, hogy edd csak nyugodtan, hisz így elkerülöd az elhízást. Ha a dolog – azaz az édesítőszerek – természetes voltát nézed, akkor nem kétség, hogy inkább a cukor, illetve más, igazi édesítők mellett döntesz. Ha viszont a cukorban lévő magas energiatartalmat, s más, egészségkárosító hatását veszed figyelembe, akkor mégis inkább a műcukorra voksolsz.
Mi nyomja le a libikókát egyik, vagy másik irányba?
Személy szerint én nem vagyok híve a mesterséges édesítőszereknek, ám a cukrot sem szívesen hívom vendégségbe. Fogyasztunk persze fehér cukrot, de van nálunk méz is, még cukorpótló is, nádcukor is, és vannak aszalt gyümölcsök is. Hol ez kerül elő, hol az. A boltok polcain számtalan édesítőszer megtalálható, ilyen olyan formában. Vannak cukorhelyettesítők, és édesítőszerek. Az édesítőszerek szintetikus édesítők, vagyis mesterséges úton készülnek. A természetesség hívei mandinerből ellenzik ezek fogyasztását, hiszen nem a természetben megtalálható formák. Nincs sem energiaértékük, sem biológiai hasznuk, viszont egykét százszor édesebbek az igazi cukornál. Ezek elsősorban a cukorbetegek részére készültek, de a diétázók, fogyókúrázók számára is hasznosak lehetnek. Ezek nem emelik meg a vércukorszintet, nincs kalóriaértékük.
shutterstock_7315543
A legismertebb, energiát NEM adó édesítőszerek:
• Szacharin E954: A legősibb édesítőszer. Sokkal édesebb, mint a cukor, és előnye, hogy olcsó. Főzésre azonban nem alkalmas, mert hőre bomlik. Mióta megjelentek a korszerűbbek, többen elpártoltak tőle, furcsa, utóíze miatt. Szacharin-tartalmú édesítőszer például az Édeske. Amerikában már csak úgy lehet forgalomba hozni, hogy ráíratják a gyártóval, hogy „állatkísérletekben rákot okoz”.

  • Ciklamát: Édesebb, mint a cukor, jó az íze, és hőre nem bomlik, ezért lehet főzni vele. Szintén nem egy drága édesítőszer. Az USA-ban betiltották.
  • Acetilszulfam-K E950: Kétszázszor édesebb, mint a cukor. Előnye, hogy főzni is lehet vele, mert hő hatására nem bomlik le, mint az aszpartam. Íze vetekszik a cukoréval, csakúgy, mint a ciklamáté. Ellenben drágább.
  • Aszpartam: Igen elterjedt édesítőszer, drága, és ráadásul érzékeny a hőre és a fényre. Idővel elveszíti édes ízét az a termék, melyben benne foglaltatik. Nem ritka, hogy más édesítővel keverik.
  • Stevia (sztívia): Nagyon régóta ismert gyógynövény. Leveleinek kivonatát a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőként, valamint természetes édesítőszerként használják dél-Amerikában és Ázsiában. A növény szárított levelei is többszörösen édesebbek, mint a cukor, így önmagában is finom tea készíthető belőle. Többféle kivonata létezik, por, szirup, tabletta, levél és csepp. Hazánkban a növény csak ritkán kapható. Nagy előnye, hogy jó ízén kívül sütésre és főzésre egyaránt használható.

Energiát is adó édesítőszerek:

  • Szorbit E420: Gyümölcscukorból állítják elő. Napi megengedett mennyisége cukorbetegeknek 30 g, beleszámítva a napi szénhidrátmennyiségbe. Nagy tételű fogyasztása hashajtóhatású.
  • Fruktóz: Más néven gyümölcscukor. A legédesebb cukorfajta. A természet a gyümölcsökben és a mézben raktározta el.
  • Szacharóz (répacukor).
  • Glükóz (szőlőcukor).

Az édesítőszerek kapcsán felmerül benned a kérdés, károsak, vagy jobb, ha ezekkel édesítesz? Diétázni akarsz, vagy egészségesen élni? Rövidtávon, a normális testsúly visszaszerzése érdekében talán beválik az édesítőszer, ám hosszú távon nem ajánlott. Igaz, hívei azzal érvelnek, túlságosan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőlük ahhoz, hogy károsak legyenek az egészségre. Ugyanakkor arra érzékenyeknél egy szénsavas üdítő elkortyolása is allergiás reakciót válthat ki. Érzelmi alapon döntesz, ami azt jelenti, hogy a számodra szimpatikus táplálkozási tanácsokat osztó emberek szavát és tettét követed, bárki állítja is az ellenkezőjét. Azért ne higgy el mindent kérdőjelek nélkül…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük