A Huffington Postnak most egy ezzel a területtel is foglalkozó orvos gyűjtött össze tippeket, amelyek segítségével megelőzhetjük a rossz táplálkozásból adódó falásrohamokat.
Amikor zöldséget készítünk, pirítsuk le őket kevés olajon vagy sütőben, mert így kijön a természetes édességük a profi szakácsok körében Maillard-reakciónak nevezett folyamat következtében.
Ha nevelgetünk otthon zöld fűszereket, akkor használjuk őket minél gyakrabban, és dobjunk petrezselymet, kaprot, bazsalikomot, oregánót vagy koriandert a már elkészült ételekre. Így feldobjuk az ízét, és sokkal inkább úgy érezzük, hogy most ettünk egy jót.
Érdemes használni izgalmasabb fűszereket is, mint a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg vagy a szerecsendió. Ezek az ízek felcsigázzák az ízlelőbimbókat, és ahogy azt több tanulmány is kimutatta, hamarabb jóllakunk, ha figyelünk arra, amit eszünk, mintha csak behabzsolnánk az egészet.
Az ízkavalkád érdekében keverjünk a levesekbe, szószokba egy kis savanykásat, például balzsamecetet, paradicsompürét. Egy kevéske citromlé is csodákat tehet egy egyszerű étellel. Isteni saláta például a szeletelt paradicsom kis sóval, petrezselyemmel, citromlével és kis olívaolajjal.
Sokkal ízletesebbek lesznek az ételeink, ha mindig a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből főzünk a konzervek vagy a fagyasztott áruk helyett. Télen nyilván nehezebb a helyzet, de olyankor is kísérletezhetünk például a céklával, zellerrel, krumplival, almával, káposztával, retekkel, répával, karalábéval.
Nagyon fontos az is, hogy eleget igyunk, különben nem termelődik elég nyál a szájban, így kevésbé tudjuk kiélvezni azt, amit megeszünk.
Ugyanígy ronthatja az ízlelésünket, ha nincs elég vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, különösen a cink fontos ebből a szempontból. Ezért együnk néha olajos magokat vagy lencsét, hogy pótoljuk a hiányt.
forrás: www.nlcafe.hu