Receptek

Published on december 5th, 2017 | by adminisztrator

0

Adventi mézes koszorú

A szokásos mézestészta lightosabb változat:

25 dkg tönkölyliszt
25 dkg zabpehelyliszt
½ cs. sütőpor
3 tojás
kb 1 dl mandulatej v. sima
15 dkg eritritol
1 zcs mézes fűszerpor
5 dkg meleg méz (vagy mézhelyettesítő, de nekem az nem volt itthon)

Én egész tészta 2/3-át használtam fel a koszorúhoz. A liszteket és a sütőport és a fűszerport jól el kell keverni és átszitálni. Hozzáadni az egész tojásokat a mandulatejet vagy egyéb más tejet és a mézben feloldott eritrolt. Egy estére hűtőbe tettem zacskóban. Másnap, formázás után 160°C-on 15 ‘-ig sütöttem.

Színezéshez:
1 ek étkezési zselatint és kevés piros ill. zöld zselés ételfestéket mikróban felforrósítok, kenő ecsettel rákenem a mézesre. Hagyni kell megszáradni teljesen, csak ezután lehet írókázni.

Írókához:
1 tojás fehérje
5-6 púpos ek darált eritritol
1 csapott ek étkezési keményítő (lehet ez nem kellett volna, de eritritollal még nem dolgoztam így tettem bele a biztonság kedvéért)
1 tk citromlé v. ha nincs otthon ecet is jó

A tojásfehérjét elkezdem felverni robotgépben és folyamatosan, de lassan adom hozzá a poreritritolt, a harmadik kanál után tettem bele a keményítőt és a citromlét, ezután a tojás mérete dönti el, hogy még 2 vagy 3 ek poreritritolt teszek-e még bele. Nekem összesen 5 elég volt. Akkor jó az íróka, ha a habverőről lenyúlik, de még éppen le nem cseppen. Vastagabb zacskó csücskébe 2 ek-al teszek, többet nem, mert nehéz díszíteni másképp és fel is melegszik a kéztől.

Kőrösi Heni

Kulcsszavak: , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram