Mondd meg Cukrom

Published on március 7th, 2018 | by adminisztrator

0

Amikor nem jön a baba

Vannak olyan sémák, amiknek önbeteljesítő hatásuk van. Nézzük meg, hogyan tudsz talpon maradni akkor is, amikor már több év reménytelen küzdelem áll mögötted azért, hogy az életed kincsét a kezedben tarthasd!

Étkezéssel és edzéssel a babáért
Az ASRM kutatásai szerint a kor, a dohányzás, betegségek, illetve a túlsúly, és a kóros soványság mind befolyásolhatják a termékenységet. Tehát célszerű már a babatervezés előtt átváltani egészséges életmódra. A meddőségek 12%-át a nem megfelelő testösszetétel okozza. Túl sok zsírszövet miatt a szervezet túl sok ösztrogént termel, amire a test úgy reagál, hogy lecsökkenti a teherbeesés esélyét. A nagyon kevés zsírszövet eredményeként nagyon kevés ösztrogén termelődik, ami zavart okozhat a ciklusban, ergo be kell állítani egy egészséges testsúlyt lehetőleg minél előbb.
Ezek mellett az is kimutatott tény, hogy a PCOS, pajzsmirigyproblémák esetén is alap az egészséges, tiszta étkezés és az edzés. Én most kicsit másfelé venném az irányt mégis.
Lelki okok

Most nem egészségügyi problémára koncentrálunk, mert azok megszüntetéséért így is, úgy is mindent megteszel, ami rajtad múlik, azaz betartod az orvosi előírásokat, és megfelelő életmódot folytatsz. Tény, hogy statisztika szerint 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő szervezetében mutatható ki olyan rendellenesség, ami a teherbeesést gátolja. De a maradék 20% mire vezethető vissza?

A lelki okokra. A családtervezés a megélhetés, munka, tanulás miatt tudatossá vált, ez a szó tükrözi a legjobban: „babaprojekt”.
A feszült várakozással teli napok, „a mindent megteszünk érte, de nem jön” –megroppanthatja a párkapcsolatokat, onnantól kezdve eleve mindenhol csak büszkén domborodó, gömbölyödő pocakokat láthatsz, és nem érted, a tiéd hol várat magára.
A havi ciklushoz igazodó, hőmérős házasélet kényszerré válik, majd eljutnak oda, hogy végül egyetlen kérdés foglalkoztatja őket, semmi más: hogyan és mikor lehet gyermekük?
Mi segíthet rajtad?
Hogy húzzad ki magadat a hajadnál fogna a nehéz szituációkban?
Te ha a sokadik reménytelen próbálkozás mókuskerekében vagy a teherbeesés szempontjából, akkor tudod, hogy mikor esel kétségbe, mikor merülnek fel benned olyan gondolatok, amik gátolhatják az új élet fogantatását.
Milyenekre gondolok? Vajon elég jó anya leszek-e, tényleg megfelelő a párkapcsolatom, a körülményeim ahhoz, hogy családdá váljunk?
Nyilván ahány ember, annyi féle félelem élhet bennük, jó mélyre le kell ásnod, neked mik fordulnak meg a fejedben. Aztán érdemes átstruktúrálnod, hogy mi bizonyítja azt a gondolatot, amit gondolsz, például, ha neked az a félelmed, hogy nem elég stabil a párkapcsolatod, akkor ezt beszéld meg a pároddal, és tisztázd magadban milyen következményekkel járna, ha egyedül nevelnéd a gyermekedet, illetve vizsgáld meg, miből gondolod a korábbiakat. Harmadik lépésben reális gondolatot vegyél elő! Ha babára vágysz, nem jöhetsz azzal, hogy „másnak bezzeg sikerül”- annyit tudsz tenni, hogy Te mindent elkövetsz a sikerért. Magadért Te vagy a felelős. De a másiknak könnyebb, mert… De a harmadiknak lehet, hogy nehezebb.
Konzekvencia: nem a külső megerősítésekre kell várakoznod, hanem saját magadat kell erősítened. Ha tudod, hogy mit akarsz, összerakod fejben, ápolod lélekben folyamatosan, olyan belső motivációdnak kell, hogy legyen, ami mindenen átsegít.

És ha azt mondod, hogy „sikerül”, akkor sikerülni fog, ha kell külső segítség hozzá, akár pszichológus segítségével is. Csak gondolkozz úgy, mint egy bajnok!

Két év próbálkozás, lombik után szokták javasolni, hogy kezdjen el gondolkodni a nő lelki terápiás módszeren, mivel 6 hónap után ezen nők mintegy 60%-a teherbe esik. De amíg nem telik le a 2 év, addig is rendkívül nehéz lelkileg a reménykedés, orvosi vizsgálatok, egymás kimondatlan, vagy kimondott okolása körforgásában leélni az életet, tehát érdemes mindent bevetni minél előbb a kisbaba érdekében.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram