Életmód

Published on február 19th, 2018 | by adminisztrator

0

Autoimmun pajzsmirigy betegség és a gluténmentes étkezés

Előzményekre annyit mondanék, hogy 2 év diéta, gyógyszer, hízás, 38 év, 3 gyerek, és esztelen diéták sorozata jutott osztályrészéül Miklicz Roberta bajnokomnak. Jelen állapotban pedig már tökéletes TSH, ideális testsúly. A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében nehezen felismerhető, jelei az izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki. A bőr jellemzően száraz, a végtagok hidegek. Jelentkezhet duzzanat, leggyakrabban az arc, főleg a szem körüli terület érintett, és a beteg folyton fázik. A testszőrzet megritkul, a memória romlik. Én tudod, mit mondok? Ne hátrányként tekintsd ezeket, hanem egy olyan motivációnak, ami miatt jóval könnyebb megtenned az első lépéseket az életmódváltásod során, hiszen nincsen más választásod. Aztán a többi megy magától!

TÖKÉLETES TSH, IDEÁLIS TESTSÚLY

Roberta Miklicz bajnokom már kipróbált mindent. „Volt itt minden, 90 napos, dietetikus étrend… minden . Eredmény: szinte 0. Hogy miért nem jó, ha magad diétázol? Egyszerű: vagy salátán és csirkén élsz…. ettől hamar megcsömörlesz, vagy eszed a diétás ételeket, csak éppen fogalmad sincsen, hogy mikor melyiket edd, és ezzel már keresztet is vethetsz a diétának.
1 éve tudom, hogy autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködésem van, és soha sehol nem olvastam, vagy hallottam ( persze lehet, hogy nem jó helyeken olvastam), hogy glutén-, és laktózmentesen kell étkeznem. Edzeni is edzettebb korábban, de amit eddig csináltam, az sétagalopp volt. / Miklicz Roberta /”


A pajzsmirigygyulladáshoz gyakran más autoimmun betegségek is kapcsolódnak /cöliákia/ például. Ennek a felismerését nehezíti, hogy vérvizsgálat és/vagy a bél biopszia igazolhatja csak, mert előfordul, hogy emésztőrendszeri tünet nem utal a gluténérzékenységre.
A legismertebb, tipikus cöliákia tünetek közé a krónikus hasmenés, haspuffadás, hányinger, hányás. Ha nincsenek ilyen tipikus emésztőrendszeri tünetek, akkor erre utalhat a vashiány, soványság, fáradékonyság, csontritkulás, a máj zavarának tünetei, valamint vitamin, és fehérje hiányos állapotok. Általában egyszerre több autoimmun betegség társul, a gluténintolerancia például 1-es típusú cukorbetegséggel, Hashimoto kórral.
Mik tartalmaznak glutént?
Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa, a zab, ezek helyett inkább a kukorica-hajdina-kókusz-és a rizslisztet alkalmazhatod, vagy a kukoricadara, quinoa, a rizs, a köles, a burgonya is. A félkész-és készételek nagy része szintén tartalmaz glutént.
Ha az emésztőrendszered már nagymértékben károsodott a gluténérzékenység miatt, akkor átmenetileg szükség lehet laktózmentes étrendre (de általában 2-3 hónap elteltével vissza lehet ezeket az ételeket vezetni az étrendbe).
A tejtermékek, glutén, gyógyszerek, és a krónikus stressz következtében gyulladás alakulhat ki szervezetünkben. A gyulladások ellen a fehérjedús étrenddel, és gyulladáscsökkentő fűszerekkel /torma, gyömbér/ veheted fel a harcot.
Fontos tudni, hogy a diéta –edzés- és szükség esetén a gyógyszeres kezelés hármasa hoz eredményt. És egy dologra hívnám fel a figyelmet. Nincs olyan, hogy „csaló étkezés”, vagy nem tartom a diétát, mert itt az egészséged a tét.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram