Életmód

Published on augusztus 24th, 2018 | by adminisztrator

0

Cukorbetegeknek fejlesztett okos alkalmazással hasít egy magyar testvértrió

Mesebeli történetet lehetne faragni abból, hogy a 21. század egyik legsúlyosabb betegségével, a cukorbetegséggel hogyan veszi fel a harcot három fiatalember, akik ráadásul testvérek. A két idősebb báty informatikai végzettségű, a legkisebb orvostan hallgató. Összeadják tudásukat, és lám, mi lesz belőle. Télen elindul az általuk megálmodott és már tesztelés alatt álló applikáció, ami forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését.

Szakdolgozati témának indult az egész, a legidősebb fiú, Havlik Tamás fél évig foglalkozott vércukorszintadatok elemzésével. Olyan genetikus algoritmust akart készíteni, amely a meglévő adatok alapján valamiféle rendszert mutat ki, és egyéni választ ad az személyes értékekre. A hónapok alatt azonban kiderült, hogy az adatok számát bővíteni kell, komolyabb fejlesztések és talán más program szükségesek ahhoz, hogy valóban ütős eredményű applikáció legyen belőle, és a betegeket közvetlenül kell elérni, hogy a program képes legyen egyénre szabott segítséget adni.

A munkába itt már Marcell is bekapcsolódott, a középső fiú. A programozás volt a mindene, különösen foglalkoztatta az adatbányászat. Akkor még a legkisebb testvér, Károly épp a másodéves vizsgáira, az élettanra tanult az orvosi egyetemen, csak fél füllel hallgatta a testvérei beszélgetését. Harmadéves volt, amikor a belgyógyászat tantárgyak előkerültek, és a cukorbetegségről is tanult.

„Ekkor már nem volt kérdés, én is belefolytam a munkába – emlékszik vissza Károly. – Ők éjjel-nappal ezzel foglalkoztak, én az egyetem mellett csak célirányosan tudtam, a szabadidőmben. A bátyáim szeretnek adatokat elemezni, a cukorbetegség területén pedig sok adat van kihasználatlanul.

A cél a DiabTrend nevű programunkkal az, hogy a cukorbetegség terápiáját megújítsuk, a vércukorszintet úgy alakítsuk egy naplózó alkalmazással, hogy a mindennapi történések legyenek összhangban az inzulin adagolásával. Egy cukorbeteg mindennap méri a vércukorszintjét, amit befolyásol az étkezése, a fizikai aktivitása, de közbeszólhat a stressz is. Az inzulin adagolása pedig ehhez is igazodik.

„Bár naplózási lehetőségek most is vannak, a programmal felhasználónk számára 6 órás vércukorszint-előrejelzést adunk. Erre eddig nem volt lehetőség. Az előrejelzés a folyamatosan naplózott adatok felhasználásával, egy tanuló algoritmus segítségével történik. Mindez azt jelenti, hogy az első tíz nap (kalibrációs időszak) alatt a bevitt értékek alapján a rendszer megtanulja minden felhasználó szervezetének egyedi viselkedését, paramétereit, majd azok alapján, és az újabb mérési adatokat felhasználva az algoritmus képes folyamatos vércukorszint-előrejelzést adni, személyre szabott módon.”

A Falling Walls LabBudapest versenyen, amelynek idén a BME adott otthont, különböző érdekes problémák megoldásaival jelentkeztek a versenyzők. A Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) együtt szervezett hazai eseményre ifjú kutatók és szakemberek pályázatát várták újító ötleteikkel. Hogyan lehetne megvédeni egy várost a drón-terrorizmustól? Miként lehetne a feketegazdaságot visszaszorítani, vagy a fennakadások csökkentése a mindennapi közlekedésben? Ugyanakkor a három első helyezett mégis egészségügyi témára adott válaszával nyert – és ezen a versenyen is első helyet nyert a Havlik fivérek találmánya. A második helyezett Fülöp Ádám, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) mérnökinformatikus mesterszakos tanulója lett, aki a vakok és gyengénlátók számára létrehozott GlovEye nevű olvasóeszközt mutatta be. Ennek segítségével az írott szöveg Braille-írássá alakul, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. A harmadik helyezett Dávid Bálint, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) alapszakos mechatronikai mérnökhallgatója lett, aki projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta.

Mennyit aludtál? Mit ettél?

A program elég sok mindenre kíváncsi, ami befolyásolhatja a vércukorszintet. Az előrejelzéshez jelenleg szükséges megadni a mért vércukorszintértékeket, a bevitt inzulinmennyiséget, az elfogyasztott ételeket (listából kiválasztva), az alvás kezdetét és időtartamát, valamint a különböző sporttevékenységek kezdetét, időtartamát, illetve intenzitását. A DiabTrend motorja egy algoritmus, amely képes felismerni mintákat és összefüggéseket a vércukorszint változásában és ezekkel előrejelzést adni.

„A későbbiekben automatizáljuk ezek bevitelének folyamatát, mert az macerás lenne, hogy mindenki kézzel pötyögje a sok adatot, mindennap – mondja Károly. – A telefon képes szenzorosan mérni a mozgást, bluetooth-szal át lehet vinni a vércukorszintmérés eredményét. A véletlen faktorok pontosabb kiszűrése érdekében jövőbeli célunk, hogy a tápanyagbevitelt részletesebb felbontással vegyük figyelembe, okosóra használatával több és pontosabb adathoz jussunk, illetve figyelembe vegyünk egyes időjárási adatokat is. Mindannyiunk szervezete különböző. A rendszer mindenki számára személyre szabja az előrejelzést készítő algoritmust, így javítva annak pontosságát.”

Az adabeviteli lehetőség offline üzemmódban is rendelkezésre áll, a predikció eléréséhez azonban internetkapcsolatra is szükség van. Az eddigi felmérések szerint az első 10 napban körülbelül napi 10-12 mérésre lenne szükség, ez alatt a rendszer megtanulja a személyre szabott paramétereket, majd a kalibrációs időszak után napi 4-5 méréssel képes folyamatos előrejelzést adni.

A cikk az nlcafe.hu oldalon olvasható:

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20180823/cukorbetegseg-okos-alkalmazas-applikacio-havlik-testverek/

Kulcsszavak: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram