Hírek

Published on november 30th, 2018 | by adminisztrator

0

A cukorbetegség az állatokat is érinti

Egyre több kedvencről derül ki, hogy őket is érinti a cukorbetegség. A gondos gazdi az állatorvos által javasolt terápiával azonban épp olyan életet biztosíthat kedvencének, mintha egészséges lenne.
Ahogy idősödik, egyre többet iszik, „balesetek” történnek a lakásban, lassú és kedvetlen – néhány olyan jellemző, amelynek megjelenése gyanút kelthet a figyelmes gazdában. A cukorbetegségre is utalhatnak ugyanis ezek a tünetek, amelyek sajnos nem csak az embert, de bizony az állatot is sújthatják. A macskák és a kutyák számára épp olyan kellemetlen és veszélyes betegség ez – főleg akkor, ha nem kezelik. Évről évre egyre több kisállatról derül ki, hogy cukorbeteg, ezért nem árt tudni néhány alapvető dolgot a témával kapcsolatosan. Egyes kutatások szerint a betegség leggyakrabban a 9 évnél idősebb macskákat sújtja, de a fiatalabb egyedekben is könnyen megjelenhet. Azt vették észre a szakemberek, hogy míg a cicák esetében a kandúrok veszélyeztetettebbek, a kutyáknál a szukák háromszoros eséllyel lesznek cukorbetegek.

A leginkább befolyásoló tényező a genetikai adottság, s mint kiderült, vannak olyan fajták, amelyek jobban érintettek, mint mások: a kutyáknál a szamojédek, tibeti terrierek, cairn terrierek, törpe uszkárok, bichon frise-ek, ausztrál terrierek, svéd lapphundok, svéd elkhoundok és border collie-k, a cicáknál pedig a burmai, az orosz kék, a norvég erdei, az európai rövid szőrű és az abesszin macskáknál fordul elő gyakrabban cukorbetegség.

Cicák, kutyák esetében is azonban azt figyelték meg, hogy a fajtatiszták kevésbé érintettek, mint a keverékek. De a genetikai örökítőtényezőkön túl számos oka lehet még annak, hogy kialakul a diabétesz az állatban: ahogy az embernél, úgy nála is a helytelen életmód sokszoros rizikófaktor. Az elhízás, a mozgásszegény életmód rendkívül rossz hatással van kedvencünk egészségére, a macskák esetében továbbá az is, ha mindehhez rendszertelen étkezés is társul.

A kisállatok esetében is 1-es és 2-es diabétesz létezik, amelynek diagnózisát vizeletvizsgálatból állapítja meg az állatorvos. Ám ehhez az kell, hogy észrevegyük a tüneteket: ha kedvencünk több vizet iszik a szokásosnál, többször pisil, sőt, akár még a lakásban is elejt egy-egy vizelettócsát, mert nem tudja visszatartani, akkor van okunk aggódni. E tünetek mellé társulhat még egyéb: ha gyakran éhes, de a nagyobb fogyasztás ellenére sem hízik vagy épp ellenkezőleg: csökken a súlya, fáradékony, kedvetlen, sokat alszik, fénytelenedik a szőre, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz vele. Legyünk előrelátóak, és már vigyük magunkkal kedvencünk friss vizeletmintáját is, ugyanis a szakember ebből fogja megállapítani, vajon valóban van-e okunk aggódni – mármint a cukorbetegség miatt. A vércukorszintet vizsgálja az orvos, valamint a vizeletben a glükóz jelenléte mellett azokat az anyagokat keresi, amelyek diabétesz jelenlétére utalhatnak. A megfelelő terápiát csak biztos diagnózis alapján tudja felállítani a szakember. Ám ha ez megvan, jó hír, hogy kedvencünk a megfelelő gyógyszerezéssel és életmódváltással ismét aktív életet élhet!

https://www.feol.hu/allatvilag/a-cukorbetegseg-az-allatokat-is-erinti-2693620/

Kulcsszavak: , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram