Életmód

Published on december 5th, 2017 | by adminisztrator

0

Ebben a korban nagyobb az esély a cukorbetegség kialakulására télen

A 15 év alatti gyermeknek nagyobb a kockázatuk az I-es típusú cukorbetegség kialakulására a téli hónapokban –derül ki egy új vizsgálatból.

Az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium kutatói ezt a téli trendet gyakoribbnak találták a fiúk körében, illetve 5-14 éves kor között mindkét nemben. A II-es típusú cukorbetegséggel ellentétben, amely középkorúakban alakul ki, az I-es típus általában gyermekkorban kezdődik és egész életre szóló inzulinkezelést tesz szükségessé.

A betegség akkor fejlődik ki, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak. Máig nem tisztázott, miért pusztulnak el ezek a sejtek, de a legvalószínűbb oka a testnek a sejtek ellen indított rendellenes reakciója, amelyet vírusos vagy egyéb fertőzés indíthat el. „Számos okot feltételeznek az I-es típusú diabétesz évszakhoz kötődő kezdetének.” – közölte Elena Moltchanova, a vizsgálat vezetője. „Ilyen például az emberi vér cukor- és inzulinszintjének évszakok szerinti változása, az évszakok vírusos fertőzései, a tény, hogy a fiatalok többet esznek és kevesebbet mozognak a téli hónapokban, illetve hogy a nyári szünidőben nincs iskolai stressz és több időt tölthetnek a szabadban.” – teszi hozzá.

Korábbi vizsgálatokkal ellentétben Victoria King, a Diabetes UK kutatási menedzsere szerint „Ez a nagyobb méretű vizsgálat erősebb korrelációt mutat, ami érdekes, főként, hogy továbbra sem tudjuk pontosan miért alakul ki az I-es típusú diabétesz.”

„Ennek a mintázatnak a megvizsgálásával esetleg többet tudhatunk meg arról, hogy mi indíthatja be az I-es típusú cukorbetegség kialakulását.”

http://news.noinetcafe.hu/egeszseg/10-noinetcafe-egeszseg-rss/8209-ebben-a-korban-nagyobb-az-es%C3%A9ly-a-cukorbetegs%C3%A9g-kialakul%C3%A1s%C3%A1ra-t%C3%A9len

Kulcsszavak: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram