Életmód

Published on november 28th, 2018 | by adminisztrator

0

Hogyan tervezd meg az ünnepi menüt, ha cukorbeteg vagy?

A cukorbetegek kihívásokkal szembesülhetnek az ünnepi étkezés során, amibe már az adventi lakomák is beletartoznak. A gondos tervezés azonban segít a jó közérzet megőrzésében – mondja a szakértő.

„Az ünnepi szezon közeledtével érdemes végiggondolni, milyen események várnak ránk, kikhez fogunk ellátogatni, s milyen kötelességeknek kell eleget tennünk” – fogalmaz Joan Bardsley, a diabétesszel kapcsolatos amerikai felvilágosító szervezet (AADE) elnöke az intézmény sajtóközleményében. „Előre tervezéssel hozhatjuk ki a legtöbbet a programokból úgy, hogy közben egészségesek maradjunk” – tette hozzá.

Ennek egyik módszere, hogy szerződést kötünk magunkkal, ami úgy történik, hogy a trakta előtt végigvesszük, hol és hogyan fogunk étkezni aznap, majd írásban megfogalmazunk néhány célt ezzel kapcsolatban. Ezt a szerződést dátumozva és aláírva érdemes a hűtőszekrényre mágnesezni.

A tányér tartalma is megtervezhető: a felén zöldségek kapjanak helyet, például sárgarépa, bab vagy brokkoli. A negyedén keményítő, úgymint burgonya, rizs vagy batáta. A másik negyed pedig a sovány húsoké legyen, akár csirkéé vagy pulykáé.

A vörös húsok elkerülésével, illetve a bőr eltávolításával rengeteg kalóriát meg lehet spórolni. A mártás elhagyható, vagy csak nagyon keveset fogyasszunk belőle – javasolja Bardsley.

A szakértő felhívta a figyelmet az alkohol elkerülésének fontosságára. Cukorbetegként mindenképpen egyeztetni kell az orvossal, hogy az ital módosítja-e a gyógyszerek hatását. Amennyiben biztonságos az alkoholfogyasztás, akkor sem szabad túllépni a napi ajánlott maximum bevitelt, ami nőknek egy egység, férfiaknak pedig kettő. Rövidital helyett célszerűbb bort vagy fröccsöt választani. A kevertek sok szénhidrátot rejtenek, ezért veszélyesek lehetnek. Alkoholbevitel előtt mindenképpen szükséges enni a vércukorszint-csökkenés megelőzésére.

A fizikai aktivitás megőrzése is lényeges, tehát mozogjunk annyit, amennyit csak lehet. Ha az egyébként megszokott edzésprogram folytatása nehézségekbe ütközik, a családi séta is megteszi.

Utazás esetén pedig ajánlatos a gyógyszerek meglétét többször is ellenőrizni – összegezte Bardsley.

http://news.noinetcafe.hu/eletmod/9-noinetcafe-eletmod-rss/4303-hogyan-tervezd-meg-az-%C3%BCnnepi-men%C3%BCt%2C-ha-cukorbeteg-vagy

Kulcsszavak: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram