Hírek

Published on január 19th, 2017 | by adminisztrator

0

Így teszi tönkre a testünket a cukorbetegség

Hogyan hat a diabétesz a szemünkre, az idegrendszerünkre?

A cukorbetegség járványszerűen terjed, és sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy őket is érinti a betegség. Emiatt gyakran csak akkor kerülnek orvoshoz, vagy kezdik meg a terápiát, amikor már késő. A nem kezelt cukorbetegség ugyanis lassan teljesen tönkreteszi a szervezetünket.

A cukorbetegség tulajdonképpen (nagyon leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy bár a szervezetünk elegendő mennyiségű, a cukor feldolgozásához szükséges inzulint termel, azt a sejtjeink nem képesek megfelelően hasznosítani, idővel pedig a hasnyálmirigy sem tud a megnövekedett inzulinigénynek eleget tenni. Ennek hatására a felhasználatlan cukor a vérkeringésben marad, és fokozatosan tönkreteszi a szervezetünket. Lássuk, milyen veszélyei vannak, ha nem veszünk tudomást a cukorbetegségről.

A diabétesz többszörösére növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham vagy az érelzáródás rizikóját, ráadásul sokkal korábbi életkorban jelennek meg ezek a problémák, mint más, nem cukorbeteg egyéneknél. A vérben lévő cukor ugyanis irritálhatja, gyulladásba hozhatja és károsíthatja az érfalakat, felgyorsíthatja az úgynevezett plakkok képződését az érfalakon, az erek így leszűkülnek és rugalmatlanná válnak. Ez a vérnyomás növekedésével jár együtt, de azért is felelős, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér nem jut el a sejtekhez (így a szívhez sem), ez pedig akár halálos következményekkel is járhat.

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség miatt kialakuló veseelégtelenséget jelenti. A vesék olyan “szűrőberendezések”, melyek segítenek megtisztítani a vért a méreganyagoktól, és eltávolítani azokat a szervezetből a vizelettel. A cukorbetegség miatt ez a szűrőfunkció sérülhet, vagy idővel teljesen meg is szűnhet, így a vese már nem képes ellátni a feladatát.

A cukorbetegség egyik legismertebb szövődménye a neuropátiaként ismert jelenség, vagyis a magasvércukorszintmiatt kialakuló idegrendszeri károsodás. A magas vércukorszint megzavarja, tönkreteszi az idegsejtek azon képességét, hogy egymás között kommunikáljanak, és a különböző szervek, illetve az agy között üzeneteket közvetítsenek. Szintén hozzájárul az idegek károsodásához, hogy a vérerek nem képesek elegendő tápanyagot és oxigént szállítani nekik. Mivel az idegek behálózzák az egész testünket, a neuropátia sokféle tünettel járhat együtt, például égő, viszkető, zsibbadó érzéssel, végtagfájdalommal, izomgyengeséggel, gyomorproblémákkal, merevedési zavarokkal, szívritmuszavarral vagy szédüléssel.

Az immunrendszer gyengülésével is számolni kell a cukorbetegség esetén, így nemcsak a fertőzésekre leszünk fogékonyabbak, de a betegségekből nehezebben is épülünk fel. Különösen nagy veszélyben vannak a cukorbetegek fogai, a fogínygyulladás, az ínyvérzés, a fogszuvasodás megnövekedett rizikójával néznek szembe, és sajnos annak is nagyobb a valószínűsége, hogy ezek miatt a problémák miatt elveszítik a fogaikat. A cukorbetegeknél emellett gyakoribbak lehetnek az afták, a száj gombás fertőzése, illetve az égő száj szindróma.

A szemek a legérzékenyebb szerveink közé tartoznak, és a cukorbetegség rendkívül súlyos károsodásokat okozhat, akár vaksághoz is vezethet. A diabéteszes retinopátia során például a szemben lévő apró erek károsodnak, ez a retina szöveteinek elhalását is okozhatja. A cukorbetegeknél jóval nagyobb a szürke és zöld hályog kialakulásának esélye is.

hazipatika.com

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram