Mondd meg Cukrom

Published on február 26th, 2018 | by adminisztrator

0

IR, HASHIMOTO, GLUTÉN-ÉS LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG…ha érintett vagy, olvass tovább, olvasd el Dr. Magyar Katalin tanácsait!

“Amikor 5 évvel ezelőtt ikerlányaim születtek, veszélyeztetett terhes voltam, emellett akkor derül ki pajzsmirigy alulműködésem és terhességi cukorbetegséggel is küzdöttem… Cukorbetegségem a terhesség alatt volt, utána rendeződtek vércukraim, de tisztában vagyok vele , hogy ez nyilván inzulin rezisztenciát jelent “- Dr. Magyar Katalin, a Bajnokok Program egyik edzője, klinikavezető főorvos, orvoskongresszusok állandó előadója, a szakmai gárdánk tagja, évek óta hitelesen képviseli a Bajnokok Életmód Programot.
Az össze-vissza diéták kora
Minden magazin és tévéműsor tele van gasztro-tippekkel, gasztroműsorokra épülő TVcsatornák vannak, a gsztrobloggok egyre népszerűbbek, ugyanakkor eszement diétákat irkálnak mindenféle képzettség nélküli emberek. Ennek egyenesági következménye az, hogy az emberek fejében óriási zűrzavar alakul ki, és mivel a legtöbb ember fekete-fehérben tud csak gondolkodni, a szélsőségek közül választanak. 90 napos diéta, ketogén diéta például, hogy csak párat említsek. És aztán csodálkoznak a következményeken.
Mi az általános menetrend, ha kiderül, hogy érintett vagy?

A legtöbben ilyenkor belépnek a közösségi portálokon több csoportba, és onnan igyekeznek tájékozódni. Szeretném leszögezni, hogy ezekben a csoportokban sorstársak vannak főként, így amikor felülbírálásra kerülnek orvosi utasítások laikusok által, azokra a tanácsokra nem biztos, hogy hallgatnod kellene. Sőt, biztosan nem.

Mi semmilyen felületünkön nem bíráljuk felül az orvosi utasításokat, sőt, azok 100%-os betartására bíztatlak Téged is, mi az egészséges életmódra való áttérést hivatott elősegíteni.

A sorstársakkal való kapcsolattartás a közösségi portálokon, az esettanulmányok áttanulmányozása mégis nagyon hasznos lehet számodra több szempontból is, csak szűrd meg, kinek a tanácsaira hallgatsz! És azokat, akik feltett kézzel siránkoznak, de tenni nem tesznek magukért semmit, hagyd figyelmen kívül!
Miért nem legyinthetsz a cukorbetegség és társbetegségeire?
“A cukorbetegek száma ma Magyarországon majdnem egymillió, az inzulin rezisztencia pedig még több embert érint. A pajzsmirigy betegség egyes statisztikák szerint a nők kb. 10 %-át érinti, férfiakban is előfordul, de ritkábban.
Az orvos szemével nézve ezen betegségek gondozatlanul, nem megfelelően kezelve roppant veszélyesek. A cukorbetegség szövődményei a vezető halálokok ma a világon : szív-érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus, szélütés, veseelégtelenség, látáskárosodás, végtag amputáció és következményeik. Kevésbé ismert tény, hogy az inzulin rezisztencia, az inzulin magas szintje a vérben ( hiperinzulinémia ) számos rosszindulatú daganatos betegség rizikófaktora.
Fontos tehát, hogy rávilágítsunk arra, milyen fontos is ezen betegségek kezelésében és megelőzésében az egészséges életmód. Ez pedig magában foglalja a rendszeres testedzést és az egészséges, hosszú távon fenntartható étkezést.” /Dr. Magyar Katalin/
Az IR kezelésének módjai
A 2. típusú cukorbetegség, és annak előszobája, az inzulin rezisztencia kezelésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás. Már kialakult cukorbetegségnél, vagy akár csak prevenciós célra a heti 2-3 alkalommal végzett súlyzós edzés elegendő. Az ismétlésszám éppen úgy, mint bármilyen kezdő esetében közepesen magas 10-12 ismétlés. A diabétesszel küzdő kezdőknek a fennmaradó napokon heti alacsonytól a közepesig terjedő intenzitású, 20-60 perces mozgás javasolt, mint a biciklizés, ellipszis tréner, evezés, gyorsgyaloglás, és ha a diabetes nem jár együtt elhízással, akkor a kocogás is javasolt.
Mára bizonyított tény, hogy amennyiben több hajlamosító tényező is van, úgy a stressz felgyorsíthatja a cukorbetegség kialakulását. A stressz kezelésének egyik leghatékonyabb módja szintén az edzés.
Cukorbetegként az általános ajánlás szerinti étkezés a szénhidrát 50%, fehérje 20%, zsír 30%. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy miből állítod össze ezeket az arányokat! Próbálj minél több friss, minőségi, szezonális alapanyagot felhasználni, hogy vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellásd a szervezetedet!
Ismételten hangsúlyoznám, amit korábbi anyagiamban már írtam, hogy az IR gyógyszeres terápiájára csak abban az esetben van szükség, ha az életmódváltás nem elég, ezt igazolja az amerikai “Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus Szakfolyóirata” című kiadványban jelent publikáció. A másik véglet persze az, ha felírják a gyógyszert, de önkényes döntés alapján elhagyja a beteg a mellékhatások miatt… Nem győzködlek, hogy Neked fog-e segíteni, ha úgy edzel, étkezel, gondolkodsz, ahogy kellene, mert TE vagy a garancia a sikerre. Senki más nem tanulhatja meg helyetted az alapelveket, nem hajthatja végre az edzéseket, nem állíthatja át az agyát a „nekem úgyse sikerül” mentalitásról a bajnok gondolkodásmódra.
Csakis Te.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram