Hírek

Published on szeptember 18th, 2017 | by adminisztrator

0

Lehet élni a betegséggel: cukorbetegek életélményei

Tizenkettedik alkalommal szervezett nemzetközi találkozót a hétvégén a Cukorbetegek Egri Egyesülete. Idén újdonság volt, hogy meghívtak több, a betegséggel több, mint negyven éve élőt is.
A nemzetközi találkozó leghosszabb ideje egyes típusú cukorbetegséggel élő résztvevője, egyben az egyik előadója dr. Kerényi Zsuzsanna diabetológus volt. Lapunk kérdésére a szakember elmondta: meg kell különböztetni az egyes és a kettes típusú cukorbetegséget. Utóbbiról elég sokat beszélünk, hiszen Magyarországon a hatvan éven felüliek több, mint húsz százaléka él e kórral, korosztálytól függetlenül pedig tíz százalék az arány.

– Az én betegségem 62 és fél éve tart, egyes típusú, pumpás, szenzoros, két gyerekes, egy unokás családanya vagyok. Arra kért fel Északkelet-Magyarország legkiválóbb cukorbeteg asszonya, Jakabné Jakab Katalin egyesületi elnök, hogy ne formális, tudományos előadást tartsak, hanem próbáljam a hallgatósággal megbeszélni azt, hogy hogyan kell berendezni életét úgy a cukorbetegnek, hogy negyven év körül még ne legyenek olyan szövődményei, ami miatt nem teljes az élete.
Kérdésünkre elmondta: a kettes típusú beteg, ha elejétől fogva betartana mindent, amit kell, akkor nem kerülne annyiba a kezelése, s nem lenne minden 60 év fölötti betegnek harminc kilogramm súlyfeleslege.
– Ugyanakkor az egyes típusú betegek gondozása, az arra rendelkezésre álló diabetikus nörszök száma, az egy vizitre fordítható idő katasztrofálisan elmarad a velünk hasonló GDP-vel rendelkező országokétól – tette hozzá a szakember.
Jakabné Jakab Katalin, a szervező egyesület elnöke beszélt egy újításról is: az eseményt összekötötték a több, mint negyven éve cukorbetegséggel élők találkozójával. Őket pénteken a városházán fogadta Habis László polgármester. A városvezető a nemzetközi találkozó hivatalos szombati megnyitójára is eljött.
A teljes cikk a Heves Megyei Hírlap hétfői számában olvasható.

https://www.heol.hu/hirek/helyi-hirek/cukorbetegek-talalkozoja-egerben-865155/

Kulcsszavak: , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram