Életmód

Published on december 1st, 2017 | by adminisztrator

0

Megvéd-e a D-vitamin a cukorbetegségtől?

A kutatók utánajártak, hogy a D-vitamin valóban véd-e a 2-es típusú cukorbetegség ellen – és semmiféle bizonyítékot nem találtak a feltételezés alátámasztására.

Korábbi eredmények alapján felvetődött, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat a 2-es típusú diabétesz kialakulása ellen. Egyesült királyságbeli tudósok most a D-vitamin szintjét szabályozó gének vizsgálatával próbáltak rávilágítani az összefüggésre, de nem találtak kapcsolatot a génvariánsok és a kórkép előfordulása között.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy D-vitaminnal nem lehet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Megfigyelésen alapuló vizsgálatok kimutatták ugyan, hogy a D-vitamin hiányának esetén nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, ám valószínű, hogy ezeknél más tényezők befolyását nem vették figyelembe, például a mozgáshiányét” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

Bebizonyosodott tehát, hogy a D-vitaminos étrend-kiegészítők nem küszöbölik ki a diabéteszt. Dr. Forouhi hozzátette, hogy ez jelenleg csakis kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással lehetséges.

Dr. Brian Buijsse, a németországi Potsdam-Rehbruecke Táplálkozástani Intézet szakértője úgy kommentálta az eredményeket, hogy „óvatosan kell tolmácsolni a D-vitamin hasznáról szóló vizsgálatok kimenetelét, és hosszú távú, randomizált kutatásokra van szükség”.

Az eredmények a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban jelentek meg.

http://news.noinetcafe.hu/egeszseg/10-noinetcafe-egeszseg-rss/1218-megv%C3%A9d-e-a-d-vitamin-a-cukorbetegs%C3%A9gt%C5%91l

Kulcsszavak: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram