Életmód

Published on december 8th, 2017 | by adminisztrator

0

Melyik zöldség fokozza a terhességi cukorbetegség kockázatát?

Egy friss kutatás szerint azoknál a nőknél, akik terhességük előtt sok krumplit ettek, nagyobb valószínűséggel alakul ki terhességi cukorbetegség.

A vizsgálatok kimutatták, hogy heti 2-4 csészényi krumpli 27 százalékkal, heti ötnél több csészényi pedig már 50 százalékkal növeli meg a terhességi cukorbetegség kockázatát. Amint arra a kutatást vezető dr. Cuilin Zhang, az Egyesült Államok Gyermek Egészségügyi Intézetének szakembere felhívta a figyelmet, bár a krumpli zöldségnek számít, jó tudni, hogy nem minden zöldség egyformán egészséges. A krumpli a harmadik leggyakrabban fogyasztott élelmiszercélra termesztett növény a földön a rizs és a búza után, amit a szülőképes korban levő amerikai nőknek nagyjából 35 százaléka fogyaszt naponta. A krumpli gazdag C-vitaminban, káliumban és rostban, ám sajnos jelentős mennyiségű szénhidrátot is tartalmaz, melyek könnyen lebomlanak és így bekerülnek a véráramba. Egy csészényi krumpli akár annyira megemelheti a vércukorszintünket, mint egy doboz kóla vagy egy marék gumicukor. A magas vércukorszint inzulinrezisztenciához vezethet, az pedig a kettestípusú cukorbetegség okozója lehet. Ha a krumplit olajban kisütve fogyasztjuk, azzal tovább növeljük a károsító hatását.

A vizsgálat során Zhang és szakemberei közel 16 000 nőt kísértek figyelemmel 10 éven át, amely idő alatt majdnem 22 000 terhesség alakult ki, és ebből közel 900 esetben fordul elő terhességi cukorbetegség. A nők táplálkozási szokásait kérdőívek segítségével mérték fel, így derült fény a fent vázolt összefüggésekre. A szakemberek szerint nagyban csökkenthető lenne a terhességi cukorbetegség kockázata, ha két adagnyi krumpli helyett minden héten valamilyen egyéb zöldséget vagy teljes kiőrlésű gabonát ennének a nők.

A terhességi diabétesz nemcsak az anyákra, de az újszülöttekre nézve is veszélyes, akik alacsony vércukorszinttel és légzési problémákkal jöhetnek világra, ráadásul annak az esélye is megnő esetükben, hogy még világrajövetelük előtt, vagy nem sokkal azután életüket vesztik.

A szakemberek mindezek fényében azt javasolják, hogy azok a nők, akik gyermekvállalás előtt állnak, mértékkel fogyasszanak a krumpliból, és tartsák szem előtt, hogy amit ők fogyasztanak, az a bennük fejlődő magzat egészségére is komoly hatással van.

http://news.noinetcafe.hu/egeszseg/10-noinetcafe-egeszseg-rss/1062-melyik-z%C3%B6lds%C3%A9g-fokozza-a-terhess%C3%A9gi-cukorbetegs%C3%A9g-kock%C3%A1zat%C3%A1t

Kulcsszavak: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram