Mondd meg Cukrom

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

Mezomorf testalkat (atletikus alkat)

A tökéletes, a mindenki által vágyott, a legszerencsésebb alkat. Miért? Mert már viszonylag kevés erőfeszítéssel tökéletes testet varázsolhat magának. Könnyen izmosodik, a válla széles, a hasa kemény, a csípője keskeny, csontozata erős. Hajlamos lehet sok zsírt elraktározni, de a gyors anyagcserének köszönhetően könnyen meg is szabadul tőle.
Edzés:
Azt tudjuk, hogy a kardio és a súlyzós edzések kombinálása a leghatékonyabb módszer az ideális testalkat, és az egészség szempontjából is, minden testalkatnál. Nem jelent kivételt ez alól ez a testalkattípus sem.
Fontos, hogy az atletetikus testalkatú minden izmot egyenletesen terheljen, hiszen mivel gyorsan izmosodik, könnyen aránytalanná alakulhat a teste. A gyakorlatok ismétlés száma 8-12, tehát közepes súllyal ajánlott edzeni.
Ami előny, az a hátrány is. Mivel tudja, hogy könnyű dolga van, nem biztos, hogy az ideális testalkat elérése esetén mindenki teljes erőbedobással fog edzeni. És aki egyszer kihagyja az edzést indokolatlanul, az kihagyja máskor is.
Étrend:
Az atletikus testalkatúaknak jobban kell figyelnie az étkezésre, hiszen hajlamos az elhízásra, viszont nem kell olyan spártai szigor, mint amit az ektomorf testalkatúaknak tartaniuk kell.
Még csalónapok is megengedettek, tekintettel arra, hogy nemcsak könnyen izmosodik, de könnyen tud zsírt is égetni, viszont én azt javaslom, hogy ne csalónapok legyenek, inkább csak csaló étkezések.
Ha lehetősége van mindenkinek csak az alapanyagok lecserélésével finomakat enni, akkor igazából elég csak az íze miatt csaló étkezéseket tartani-és rájön, alternatív alapanyagokkal is éppen olyan finomakat lehet sütni és főzni. Azaz a tanácsom az atletikus testalkat esetén az, hogy „eltüntetni, amit nem szabad, és megválogatni az alapanyagokat”.
A kutatások sok mindenre rávilágítanak. Néhány dologra hívnám fel a figyelmét az atletikus testalkatúaknak, mert esetükben bizony sok a csapda.
A tudatosságon, vagy annak hiányán áll, vagy bukik az, hogy ők lesznek-e az álompasik, vagy álomnők, esetleg a túlsúlyosok táborát fogják-e gyarapítani.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód

 

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram