Mondd meg Cukrom

Published on január 28th, 2018 | by adminisztrator

0

Naponta 200 evéssel kapcsolatos döntést hozunk

Naponta 200 evéssel kapcsolatos döntést hozunk, amelyek jelentős része tudattalan. Az ünnepek szorosan összekapcsolódnak a családi összejövetelekkel, amikor a terített asztal kör gyűlünk. És tudni kell tudatosan választani az asztalról, okosan, nem megbántva senkit. Mert ezek a közös étkezések fontosak. A családi rítusok tartják fent a családi összetartozás érzését, alapozzák meg az identitását. Ettől érzik a kicsik születésüktől fogva, hogy mindig számíthatnak a többiekre, hogy elfogadják őket-az idősek pedig azt, hogy még ők is számítanak a családtagok számára. Hidat építenek dédszülők és dédunokák között. Ez az igazi értékük. Mindegy, hogy a Jézuska hozza fát, vagy együtt díszítjük fel, a hétköznapitól eltérő események- ízek- illatok, a kilépés a mindennapokból teszi lehetővé azt, hogy azt mondjam: „igen, ide tartozom”.
És hogy tényleg a nyugalomról szóljon az ünnep-
1.Tervezzük meg ünnepnapjainkat, legyen egy teendő listánk, hogy tényleg legyen minden előkészítve egy olyan időpontra, ami nem okoz stresszt bennünk. Engem pl. nem zavar, ha még szenteste délelőtt maradnak teendőim, de ha veled más a helyzet, ne rontsd el a saját ünnepedet!

2. Mi a lényeg nálam, ha sütök-főzök? Nem vagyok konyhatündér, szeretek hirtelen felindulásból sütni, amikor úgy érzem, kell egy kis idő a gyerekekkel. Általában megnézek jópár receptet, amit a bajnokaim alkotnak, majd megérik bennem a dolog, egyszerűsítem a végtelenségig, csupa hasznos alapanyagot felhasználva, egy dolgot szem előtt tartva, hogy ha már sütök, akkor az egész lakást belengje a csoki, fahéj, és gyömbér illat. Ha neked is vannak kedvenceid, akkor próbáld meg átdolgozni a receptet, és maximum egy étkezésre enni egy szeletet az általad készített és választott finomságból

3. Adjuk meg a módját mindennek! Öltözzünk fel szépen, díszítsük fel a házat, és öltöztessük a szívünket is szeretetbe!

4. Mozogjunk! A hideg időben jól felöltözve menjünk ki sétálni, ha lehet szánkózni, korcsolyázni! És csak egy jó tanács: eddzünk reggel egyet, olyan nyugalommal fogjuk végighallgatni a századszorra is elmesélt családi sztorit, mintha füldugónk lenne. Igen, nem vagy földönkívüli csak azért, mert edzel az ünnepek alatt is. Sőt!
5. Hagyjuk figyelmen kívül azokat a mindenhonnan ömlő üzeneteket, hogy márpedig az ünnepeke a stresszről, kapkodásról szólnak! Ugyan már, miért szólna arról? Volt olyan karácsonyom, hogy még 23-án vizsgáztam a jogi karon, és 24-én szereztük be a fát, mégsem voltam ideges egyetlen percig sem.
És egy kis tanulmány: Steve McKeown mélylélektani szakember, a McKeown Klinika tulajdonosa és a MindFixers alapítója szerint: „Több dolog tünete is lehet, hogy ha valaki kényszeresen kiteszi már korábban a karácsonyi díszeket, de a legtöbb esetben a nosztalgikus érzések, vagy a varázslat újjáélése az indok. Esetleg egy korábbi mellőzöttséget is kompenzálhat valaki ezzel. Egy stresszes világban, feszült emberek közt szeretjük olyasmikkel körülvenni magunkat, amely tárgyak boldoggá tesznek. A karácsonyi díszek a gondtalan gyerekkorba repítenek vissza.”
Hiába próbálom kizárni a tudatomból, sajnos akkor is hallom, hogy karácsony előtt sokan stresszelnek, idegeskednek, felesleges nyűgnek érzik az ajándékvásárlást, a sütés-főzést. Akik pedig megpróbálnak ráállni az egészséges életmódra, azok fejében olyanok pörögnek, hogy „mi lesz az edzéssel”, és hogy „minden rokonnál meg kell enni majd egy tálca zserbót?”
Remélem, TE előre eltervezel mindent, és kész stratégiával indulsz ünnepelni.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

 

Kulcsszavak: , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram