Mondd meg Cukrom

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

Ne akarj mindent egyszerre, azaz step by step

Akaraterő szerintem nem létezik. Honnan gondolom ezt? Ha nekem naponta órákat kellene szépségszalonokban vendégként ücsörögnöm, hacsak nem kapnék érte kiemelkedően magas fizetést, a legnagyobb akaraterő ellenére is csődöt mondanék. Viszont ami érdekel, vagy nem szeretem csinálni ugyan, de tudom, hogy előbbre visz, abba óriási, szinte kimeríthetetlen energiát vagyok képes belefektetni. Ha akaraterőn múlna bármi, amikor kimerülsz, frusztrálttá válsz, nem fog menni. És ha nem megy, hibáztatni fogod magadat, feladod. Amikor valamit el akarsz érni, akkor csak olyan szokások kialakítására kellene koncentrálnod, amikbe minden nap bele lehet tenni az energiát, nem túl fárasztóak, és így kis odafigyeléssel szokássá lehet alakítani őket. De lehet-e gyökeresen felforgatni az életedet? Vagy a step by step elve működik inkább?
Bolyán Erika Alexa 10 évvel ezelőtt indította a Nosztalgia pékséget, akkor még hagyományos pékáruval, amiket 100 éves kemencén sütöttek. Csakhogy azóta nagyot változott a világ Alexánál is. Életmódot váltott. Ma már teljeskiőrlésű tönköly pékárut készítenek 95%-ban. De a kemence maradt.

„Reggel 4.45-kor kelek és már 5.30-kor az üzembe vagyok, kelesztek, sütök a csapattal, ez általában délután 1-2 ig tart, ezután alapanyagrendelés, másnapi termékkészítési lista összeállítása, rendelésfelvétel, 4ig dolgozom. Utána edzőterem heti 2-szer, majd kutyasétáltatás, házi munka , este egy másik cég papírmunkája kb 2-4 óra , ha 11-kor ágyba kerülök, akkor az egy rövid napnak számít. Mindemellett még sütősuli is van nálunk , családi sütő nap is, valamint hetente látogatnak meg óvodás csoportok is.“

Érdemes-e belefogni életmódváltásba, amikor tényleg nincs egy szabad perced sem?

Ha sűrű a napirend, akkor kell igazán tudatosnak lenned.

„Az első alkalommal, amikor jelentkeztem a Bajnok programba, akkor mindent egyszerre akartam: jól enni, edzeni, főzni stb, valami mindig lemaradt, és káosz lett az életem. Nem voltak tervek, rendszerek így inkább feladtam.“

Hol rontotta el Alexa? Kész étkezési-és edzésterveket kapott, receptekkel, csak le kellett másolnia. Mégis elcsúszott-hol lehetett a hiba?

Az étkezésnál fejben át kellett állnia, hozzáteszem, ő kísértések között él. Lehet, hogy neked könnyebb dolgod van, az is lehet, hasonló helyzetben vagy, mint ő, mondjuk otthon kisgyerekkel, akinek a maradékának az elpusztítására érzel késztetést. Ne tedd!

„Eleinte nehéz volt, megállni hogy semmit nem ehetek amit készítünk, főleg a cukrász sütemények, voltak nagy kihívás , egy jó isler vagy krémes hmm, de találtam rá alternatívát szerencsére, ami belefér az étrendbe. Minden teméket én találok ki és a fő pékem, valamint a cukrászom készíti el. A termékek, amiket gyártunk teljeskiőrlésű tönköly lisztből készülnek a magyar szabványok szerint (70% teljeskiőrlésű tönköly liszt és 30% búzaliszt) és mind cukormentes (stevia, eritrit keveréket használunk). A tölteléket saját magunk készítjünk , így tudjuk, miből készül, és kis termelőkől vásárolunk amit csak lehet a diót , gyümölcsöket stb. Vaj helyett margarint használunk figyelve a transzzsír tartalomra valamint kizárólag tejfehérjementeset.“

Étkezésben Alexának tehát egyszerűen el kellett döntenie, hogy a fogyási szakaszban a tervet követi, de ahogy említette, a terv is tele van édességekkel. Ezt kipipálhatta tehát, viszont mégis elcsúszott. Hol?

Ott követte el a hibát, hogy nem tudta követni a tervet, mert nem illesztette be előre a napirendjébe- ma már más a helyzet. Nekiugrott ismét az életmódváltásnak.

„Megtanultam 5-ször enni, majd mikor ez már jól ment ,elkezdtem újra futni heti 3-szor, de nem haladtam előre, nem fogytam, formálódtam, ekkor kerestem meg újra a programot“.

Ezerszer elmondom, futással alakot formálni nem igazán lehet. Erősítő elemeket is tartalmazó edzéssel igen. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy szellemi munka mellett alig várja az ember, hogy végre mozoghasson, fizikai munkával más a helyzet.

„A fizikai munka mellett nagyon nehéz még edzeni , mert délután már nem sok kedvem van hozzá, ehhez nagyon összeszedettnek kell lennem, talán ez a legnehebb számomra“.

Step by step Alexától:

„Az előre tervezés nagyon fontos, szamárvezetőt használok, míg nem rögződik. A másik a rugalmasság, azaz nem pánikolni, hanem meglátni, hová tudom áthelyezni , más helyett előbbre tenni az életmódváltással kapcsolatos teendőket. És persze fontos az egyensúly megtalálása is a munka, karrier- életmódváltás- család között, ehhez legtöbb segítséget a párom adja meg.“

Nemcsak konkrét napi tervekkel kell rendelkezned edzésben, étkezésben, de azt is meg kell tudnod tervezni, hogy illeszted be a dolgokat a napokba. A priorizálálás a legfontosabb, és ha életmódot akarsz váltani, akkor első helyre bizony az ezzel kapcsolatos teendőid kerüljenek! Ez pedig nem más, mint az edzésed beillesztése, hiszen főzni valószínűleg főzöl magadnak. Amikor még kicsit elveszíted a fonalat, akkor pedig arra emlékeztesd magadat, hogy semmi nem megy elsőre, megnézed, mit hajtottál végre sikeresen, és step by step…a többi is menni fog.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód

(fotó: Google)

 

Kulcsszavak: , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram