Mondd meg Cukrom

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

PCOS, meddőség

Szeptember a PCOS hónapja. A policisztás petefészek szindróma (PCOS: polycystás ovarium syndroma) gyakoriságát a fogamzóképes korú nők körében 7-10%-ra becsülik. Az elnevezését az apró cisztákról (folyadéktartalmú tömlők) kapta, amik a megérni nem tudó petesejtek, tüszők. A kialakulásának okai közé tartozik öröklött genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel. Ugyanakkor vizsgálatok azt mutatják, hogy a sovány betegek is “inzulinrezisztensebbek” lehetnek, mint a kontrollcsoport azonos paraméterekkel rendelkező, egészséges tagjai.
A PCOS egyénenként eltérő tünetek és panaszok kombinációja, mint a szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok, meddőség, fokozott szőrnövekedés, haj elvékonyodása, ritkulása, hirtelen súlygyarapodás, hasi típusú elhízás, pattanásos bőr, bőr barnás elszíneződése a hajlatokban és a nyakon. Ebből 2 tünet együttes megjelenése esetén már indokolt endokrinológiai kivizsgálást végezni.
A meddőség okozta stressz
A meddőség krízishelyzet, a meddőségi problémákkal küzdő nők stressz szintje gyakorlatilag megegyezik azokéval, akiket rákkal vagy szívproblémákkal diagnosztizáltak. A nők nők 50%-a, míg a férfiak 15%-a élete legnehezebb krízisének tekinti /Freeman/.
A stressz összefüggésben áll a termékenységgel- amikor egy pár szembetalálkozik a terméketlenség problémájával, olyan pszichés stresszt és nyomást él át, amely tovább akadályozhatja a gyermekvállalást:
teljesítménykényszer,
a kudarctól való félelem,
a sikertelen próbálkozások okozta bizonytalanság,
önbizalomcsökkenés.
A stresszért felelős az alfa-amiláz enzim, aminek magas szintje akadályozza a teherbeesést.
Megoldási módok:
– egészséges életvitel folytatása
– stresszkezelő technikák (relaxáció, konfliktuskezelés, pozitív életszemlélet)
– esetleges pszichológiai tanácsadás
/ Domar/.
Ezek közvetlenül a szorongás, stressz, valamint a depresszív tünetek csökkentésére irányulnak, így csökkentik az az alfa-amiláz enzim szintjét.
Próbára teszi a párkapcsolatokat is
Mindegy, a férfi vagy a nő a meddő, a meddő párok férfi és női tagjainál is jelentős mértékben növekszik a szorongás, a stressz szintje, magukat elszigeteltnek érzik, bűntudattal és súlyos stresszel néznek szembe.
Mindenképpen kombinált terápiát érdemes folytatni a siker érdekében, és miután kezedben tartod a legnagyobb kincsedet, azután is folytatni a tünetmentesség érdekében a már elsajátított életmódot.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód

Kulcsszavak: , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram