Mondd meg Cukrom

Published on január 28th, 2018 | by adminisztrator

0

Reggeli futásaink télen

Az én idei futóversenyeim szokás szerint változatosra sikerültek, ha a távokat nézem. Volt 81 km, 25 km, 6+18 km, és félmaratonok. Részemről elégedetten zárom le a szezonomat, mert idén célom elsősorban az ikreimmel közös versenyzés volt. A legjobb idő idén félmaratonon 1óra 30perc volt. Időeredményben évek óta félmaratonon kb. ezt az időt futom 1-2 percnyi eltéréssel attól függően, milyen típusú edzésre koncentrálok, mivel erősítő, küzdősport, és futóedzések színesítik a palettámat. És itt kerül szóba, hogy kell-e futni télen, mennyit, hol, és mibe öltözzünk…Téli futások….
Pihenjek, vagy fussak?
Vége a versenyszezonnak mindenhol, elvileg nincs semmi kényszerítő körülmény, ami miatt edzeni kellene. Ugyanakkor 1-2 hét lazább időszak után kezdődik az alapozás. Ha kihagyod az alapozást, esélyed sincs jövőre kiemelkedően teljesíteni. Az alapozás szinte művészet. Az edzések 60-70% valóban az alapzónákban történik, és sok hosszabb, lassabb futás vár rád.
Viszont ha hónapokon át nagyon hosszan kis tempó -és erőintervallumban edzel, az eltompítja a szervezet reakcióképességét, robbanékonyságát. Heti 2-szer érdemes beiktatni fartleket, esetleg rövidebb iramfutásokkal tartsd karban a gyorsaságod, mert ez segít a szervezetnek az “emlékezésre. A nyújtásról, és a keresztedzésekről pedig ne feledkezz meg, hacsak nem akarod sérülten kezdeni a szezont!
Elindulni télen …
Nekem sem könnyű, hazudnék, ha azt mondanám, milyen vidám dolog hajnali 4-kor felkelni, és kimenni futni. De ha pár alkalommal átérzed, milyen érzés a hajnalban beszívni a friss levegőt, és milyen érzés úgy kezdeni a napodat, hogy kaptál egy energialöketet, ha csörög az óra, már nem nyomod le. És nem szóltam még a kutyáinkról, nálunk egy foxi és egy jack russel várja türelmetlenül az az indulást.
Én egyébként is a reggeli edzések híve vagyok. Miért?
§ Ha az edzést délutánra, vagy estére időzíted, akkor kifogás akad ezer is. Fáradtság, elmaradt munka, jobban esne odakuporodni a férjem és a gyerekek mellé a meleg szobában egy teával, kakaóval.
§ Ha már reggel leedzel, benned van az érzés, hogy egy építő jellegű tevékenységgel kezdted a reggelt, tettél magadért, és ez meghatározza az egész napodat.
§ Emellett persze könnyebb reggel fókuszálni, nincs tele a fejed a napi problémáiddal, el nem végzett feladatokkal. Én a reggeli edzésem alatt szoktam átgondolni, mi lesz aznap a feladatom, és olyan problémákra is megoldást találok, amiken napok óta rágódok.
És tudod…a napi cselekvéseid által leszel bajnok.
Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram