Sokszor nem tudjuk, hogy egy-egy sültet mivel tehetünk különlegesebbé. Érdemes kihasználni, hogy most rengeteg friss, hazai gyümölcs van a piacon. Készítsünk belőle szószokat, mártásokat.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 1 kg ribizli
- 2,5 dl rozé
- 5 evőkanál cukor
- 6-7 mentalevél
A ribizlit jól megmossuk, majd leszemezzük. Egy edénybe beleöntjük a ¾ részét és hozzáadunk kb. 4 dl vizet és a bort. Felforraljuk, 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és egy másik főzőedénybe átpaszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a mentaleveleket. Visszatesszük főni, amikor elolvadt benne teljesen a cukor, akkor hozzáadjuk a visszamaradt ribizli szemeket, és még kb. 5 percig főzzük.
Tipp! Ezt a pürét nemcsak húsokhoz, hanem rántott sajtokhoz is adhatjuk.
Jó tudni! Akinek fontos, cukor helyett használjon nyírfacukrot (cukorbetegek, diétázók)
Tápérték (100 g)
Ribizli | Bor | Kristálycukor | |
Energia | 56 kcal | 83 kcal | 390 kcal |
Fehérje | 1,4 g | 0 g | 0 g |
Zsír | 0,2 g | 0 g | 0 g |
Szénhidrát | 13,8 g | 2,7 g | 99,9 g |
Forrás: egeszsegtukor.hu