Mondd meg Cukrom

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

STÁTUSZ-SZIMBÓLUM …

Tudod, hogy a legújabb kutatások szerint státusz-szimbólum lett a sportosság, vékonyság, fiatalosság, mint az egészség pár ismérve? Méghozzá ebben a sorrendben! A statisztikák szerint ezzel a hárommal azonosítják az egészséget az emberek. A referencia-csoportoknak kiemelt jelentőségük van. Az emberek olyanná akarnak válni, mint a referencia-csoport tagjai, márpedig a magasabb társadalmi osztályhoz tartozók nyitottak az egészség iránt, és az egészségnek ezt a 3 ismérvét emelik ki: sportosság, vékonyság, fiatalosság.
Dr. Magyar Katalin, a Bajnokok Program egyik edzője, klinikavezető főorvos a szakmai gárdánk tagja. Vele készítettem interjút arról, hogy ez hogyan is észlelhető a mindennapokban, és ténylegesen mennyit jelent a sportos külső.
Kata, bemutatnád a munkádat pár mondatban, hány emberért vagy felelős?
Belgyógyász és nephrológus ( azaz vese-specialista ) szakorvos vagyok. A Bajai Diaverum Dialízis Központ vezetőjeként dolgozom, ahol jelenleg 73 krónikusan művese-kezelt betegünk van. Emellett a Bajai Szent Rókus Kórház Nephrológia Szakrendelését is én vezetem, ahol pedig 1000 körül van a gondozott páciensek száma. Mellette egész Európában tartok orvoskongresszusokon előadásokat.
Felsővezetőktől, vállalkozóktól az Origo által közzétett legújabb marketingkutatás szerint már elvárás a sportos külső. Ezt persze nem könnyű megvalósítani, bár van néhány igen motiváló tényező. Szorít a kosztüm, az öltöny? Állandóan enervált vagy? Akkor ideje lépned!
Mi volt az a pont, amikor rádöbbentél arra, hogy muszáj változtatnod?
Amikor 5 évvel ezelőtt ikerlányaim születtek, veszélyeztetett terhes voltam, emellett akkor derül ki pajzsmirigy alulműködésem és terhességi cukorbetegséggel is küzdöttem. Terhelni magam várandósságom alatt egyáltalán nem lehetett. Mindezen problémák indítottak el azon az úton, amin azóta is haladok: szülésem után nem sokkal kezdtem el rendszeresen sportolni a vezetéseddel és egészségesen étkezem azóta. Pajzsmirigy problémám, nyilván ezzel összefüggésben van laktóz-és glutén-érzékenységem. Cukorbetegségem bár csak a terhesség alatt volt, utána rendeződtek vércukraim, de tisztában vagyok vele , hogy ez nyilván inzulin rezisztenciát jelent , tehát a szénhidrát bevitelre nagyon oda kell figyelnem.
Nem mondanám, hogy ezek a problémák megnehezítenék életemet, sőt inkább örülök annak, hogy mindezek időben kiderültek, így étkezésemmel meg tudom – legalábbis remélem – azt előzni, hogy súlyosabb problémáim alakuljanak ki ezek talaján. Az egészséges táplálkozás sem teher, nagyon jó érzés ezt az étrendet követni, sokkal tevékenyebb, energiadúsabb vagyok, mióta így élek.
Te nagyon csinos voltál mindig, ennek milyen előnyeit érezted az előadások és a munkád során?
Köszönöm. Igyekszem valóban adni magamra, úgy gondolom ezzel a hozzám forduló betegeket is megtisztelem. A kongresszusokon rendszeresen jelentkezem előadásokkal , itt és a mindennapi életben is magabiztosságot, önbizalmat ad a rendezett külső. Természetesen ez nem csak az öltözéken múlik, hanem azon is, hogy mi van a ruha alatt – és pontosan ez az, ami miatt elkezdtem edzeni.
Persze kifogásokat lehet gyártani. KARCSÚSÁG? Amikor elkezded tervezni a váltást, akkor rögtön beugrik, hogy a stressz, és az állandó munkavacsorák miatt lehetetlennek tűnik a fogyás. SPORTOSSÁG? Napi 14-16 óra munka, és család mellett edzeni eljárni egyáltalán nincs idő. FIATALOSSÁG? A kialvatlanság, a stressz, túlsúly nyomot hagy- hiába a legjobb kezelések.
Katára visszatérve…mind az IR, mind a pajzsmirigy alulműködés velejárója az állandó fáradtság, a túlsúly, hangulatingadozások. És otthon várja a 3 lánya is munka után. Széttehette volna a kezét, hogy ugyan már…
És TE? Feladod, még mielőtt elkezdenéd? Pedig, ha tudod, hogy változtatnod kell, akkor VÁLTOZTASS! Nem lesz könnyebb holnap, a jövő hónapban és jövő évben sem! Csak TE leszel egyre rosszabb helyzetben. És van még egy rossz hírem. Ha Te nem változtatsz, akkor senki sem fog helyetted. Csak Te teheted ezt meg!
De garantáltan megéri- nem csak az életminőséged miatt. Tudod, státusz-szimbólum a sportosság, karcsúság, fiatalosság…

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram