Mondd meg Cukrom

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

Teljesítményfokozók

Fáradt vagy? Kialvatlannak, motiválatlannak érzed magadat? Teendőd: testi aktivitás kombinálása az optimális étrenddel. Ugyanígy ez az egyik legeredményesebb eszköz arra is, hogy növeljük sportképességeinket. És ne feledkezzünk meg a teljesítményfokozókról sem! Nem doppingszereket ajánlok, nyugodj meg!
Antioxidáns-termékek
Az antioxidánsokkal nem érhetők el kiemelkedő eredmények –azaz nem doppingszerek –sem az erőfejlesztésben, sem az izomtömeg-gyarapodásban, sem a közérzet javulásában villámgyors hatásuk nincs, de hosszú távon megéri használni őket.
Az antioxidáns vitaminokból kiemelném a D-vitamint. Depresszió ellen az egyik leghatásosabb eszköz, igenis, ezen az éghajlaton kell pótolni. A finommozgások koordinálásban golfozók körében végzett kísérletek kimutatták, hogy a B1-B6-B12 vitaminnal kombinálva, és koffeinnel megtámogatva nagymértékben javítja a finommozgásokat. /Bonke 1989/.
Antoxidánsok fogyasztását nem lehet általában túlzásba vinni, nem mutattak ki mérgező hatást. A nagy dózisú karotinfogyasztás narancsossá színezheti a bőrt, de más hatása nincs, ez is ártalmatlan és elmúlik. A C-vitaminból felnőttek esetén 2000 mg-nál több hasmenést és puffadást okozhat, ez elkerülhető az adag csökkentésével. Az antioxidáns-készítmények csökkentik az edzés során fokozódó mértékben termelődő szabad gyökök kockázatát és tüneteit, hosszú távon növelik a regenerációt.
Fehérjekészítmények
Ezekről már több cikket írtam, érdemes utánaolvasnod.
Kreatin
Azoknak a sportolóknak lehet hasznos, akik intenzív munkát végeznek, különösen a sprintereknek vagy súlyemelőknek. A kreatinpótlás növeli a maximális erőkifejtés kapacitását, a gyors helyreállást a szériák között, növeli a sovány és a teljes testtömeget. A kreatin rendkívül fontos egyéb szempontból is a mindennapi életben is. Növeli a szellemi teljesítményt, agyrázkódás ellen is hatásos.
A gyermeki agy fejlődésére, intelligencia fokozására, motoros képességek javítására is alkalmas.
Nagyon fontos, hogy csakis testi aktivitással együtt szintetizálja azt a hormont, ami eléri a fenti hatásokat /dokozahexaénsav/.
Viszont hátrány, hogy növeli a testtömeget. Ez a hatás férfiaknál és nőknél, ülő foglalkozásúaknál és sportolóknál, profi és nem profi sportolóknál egyaránt előfordul, mert megnöveli a sejtek kreatinkoncentrációját, ezáltal víz jut a sejtekbe.
Glutamin
Az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemanyaga. Segít megelőzni az izomlebontást, és feloldja az enzimgátlást.
Mennyire van szükség belőle? 100 ml/tskg (70 kg-os sportolónál 7 g) két órával edzés után. közvetetten segíti az izomnövekedést a sejt hidratációjának növelésével. Amikor a sejtek vízzel duzzadtak, segít megelőzni az izom lebontását, és fokozza az immunrendszer működését.
Szerteágazó láncú aminosavak (BCAA)
Erről is írtam már, röviden pár szót. Mik ezek? Három elsődleges aminosavnak (IAA) van szerteágazó molekulalánca: valin, leucin, izoleucin. Mik az előnyeik? Csökkenthetik a fehérjelebontást az intenzív edzések során. Kiknek előnyösek? Azoknak a sportolóknak, akik zsírcsökkentő programban vesznek részt, s akik nem megfelelő mennyiségű szénhidrátot vesznek fel. Mennyire van szükség belőlük? 4 g edzés alatt és edzés után. Mellékhatások? A BCAA-k viszonylag biztonságosak, mivel a normál táplálkozásban a fehérjékben megtalálhatók. Jelentős bevitele lecsökkentheti más aminosavak felszívódását.
Koffein
A kávé, tea, kóla és még számos „sport”-ital tartalmaz koffeint (vagy guaranát), egy olyan stimulánst, amely növeli a teljesítményt akár állóképességi, akár gyorsasági tevékenységről van szó.
Izgatószer. Növeli az éberséget, a koncentrációt és az állóképességet. Fokozza a készenléti állapotot, és javítja a hangulatot.
Kiknek előnyös? Azoknak a sportolóknak, akik magas intenzitású sporttevékenységet folytatnak. Gyógyszermennyiségben nem ajánlott doppingtesztben részt vevő sportolóknak.
Mennyire van szükség belőle? 210-1050 mg közötti dózisnak, igénytől függően ugyan, de már serkentő hatásai vannak.
Mellékhatások? Álmatlanságot, dehidrációt okoz extra folyadékfelvétel nélkül.
Legális-e? Legális vásárolni, de az IOC határozata alapján 12 jug/ml mennyiség a vizeletben már doppingnak minősül. Diuretikus, aminek hatására a test több vizet választ ki; ezt ellensúlyoznunk kell azzal, hogy az edzés során többet iszunk. Másodszor, egyesekben a koffein negatív hatást vált ki, izgalmat és fokozott pulzusszámot. Harmadszor, az IOC meghatározta a megengedett koffein mennyiségét a vizeletben (12 mikrogramm/l – ez megfelel 8 csésze kávé vagy 16 üveg kóla elfogyasztásának).

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód

Kulcsszavak: , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram