Egyéb

Published on augusztus 3rd, 2018 | by adminisztrator

0

A zsírszegény diéta hátulütői

A képzettség nélkül fogyókúrázók egy része a zsírszegény diétában gondolkodik, aminek valódi célja a zsíremésztés és zsírfelszívódás zavarai esetén az emésztőrendszer kímélése, valamint magas lipidparaméterek esetén azok csökkentése. Ezek alapján tehát elsősorban a szív-és keringési megbetegedések, epehólyag- és epeutak megbetegedése, hepatitis, gyulladásos bélbetegségek esetén célszerű alkalmazni. Ahogy tőlem megszokhattad, jelen cikkemben ezen diéta árnyoldalaira is rávilágítok, hogy rávilágítsak arra, amennyiben nem indokolt, akkor ne ezt a diétát kövesd.
Mik a zsírszegény étrend alapvetései?
Az étrend zsírtartalma 0,3-0,8 g/ttkg/nap között meghatározott, viszont fontos a bevitt zsiradék minősége. A fogyasztható zsiradék felének esszenciális zsírsavakat kell tartalmaznia, itt kell említenem az MCT (Médium Chain Triglicerides) zsírokat is, amelyekre már a pajzsmirigybetegek diétája cikkemnél felhívtam a figyelmet.
Az MCT olajok, amiből nagyobb mennyiséget a kókuszzsír, pálmaolaj, margarinok tartalmaznak, egyes emésztőrendszeri megbetegedéseknél kedvező hatásúak, mivel közepes szénláncú zsírsavak lévén könnyen felszívódnak, ezáltal gyorsan energiához juttatják a szervezetet.
Az ételek élvezeti értéke is csökken, hiszen az íz-, szín- és aromaanyagok zsírban oldódnak.
Az étrend indikációi: szív-és keringési megbetegedések, epehólyag- és epeutak megbetegedése, hepatitis, gyulladásos bélbetegségek
Mi a probléma az alacsony zsírtartalmú étrenddel?
Az egyik probléma az alacsony zsírtartalmú étrenddel az, hogy az ételek élvezeti értéke csökken, hiszen az íz-, szín- és aromaanyagok zsírban oldódnak.
Valószínűleg hiányozni fognak azok az esszenciális zsírsavak (linolénsav és linolsav), amelyek növényi olajokban, magvakban találhatók, és ezért komoly bőrproblémákat okozhatnak, ami megzavarja a hormonegyensúlyt, vagy vérnyomásban, véralvadásban okoz gondot.
Az alacsony zsírtartalmú étrendben alacsony lesz a zsírban oldódó vitamin mennyisége. Zsírra szükség van a béta-karotin felszívásához és szállításához, hogy az a testben A-vitaminná alakuljon.
D-vitamint kaphatunk UV-sugárzás hatására, A-vitamint béta-karotinból, világos színű gyümölcsökből és zöldségekből.
Elegendő E-vitaminhoz jutni már sokkal nagyobb probléma. Ez jelentős mennyiségben csak a növényi olajokban, magvakban és a tojássárgájában.
Hogy függhet össze az E-vitamin, és a glikogénraktáraink?
Az E-vitamin egy olyan fontos antioxidáns, amely megvédi sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. Ez segít megelőzni a szívbetegségeket, bizonyos rákfajtákat, és késlelteti az öregedést. Csökkenti az izomfájdalmat erős edzés után, tehát ha kihagyjuk az étrendből a olajokat, dióféléket, magvakat, ez azt jelenti, hogy növeljük a szabad gyökök támadásának kockázatát. A krónikusan alacsony zsírtartalmú étrend gyakran eredményez alacsony kalória- és tápanyagbevitelt.
Az alacsony kalóriatartalmú étrend rövid időn belül a glikogénraktárak kiürüléséhez (szénhidrát) vezethet, csökken az energiaszint, az edzés kapacitása, fáradás következik be, gyengül az edzések közötti regeneráció, az izom tömegének és erejének csökkenését jelzi előre, vagy az izomfejlődés hiányához vezet. Ez éppen az ellenkezője annak, amit el akarunk érni az erősítő programmal.
A fentiek alapján tehát amennyiben nem javasolja orvosod kifejezetten a zsírszegény diéta alkalmazását, nem erre van szükséged az álomalak eléréséhez.
Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

Kulcsszavak: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram