Kategóriák
Hírek

Itt a bizonyíték egyes kutyák képesek kiszagolni a rákot

Az elmélet miszerint, a kutyák képesek kiszagolni a rákot az emberben már egy ideje kering a világban azonban egy sokoldalú kísérlet igazolta ezt az elképzelést. A Nemzeti Egészségügyi Szerv (Az Egyesült Királyságban) jóváhagyta, hogy az orvosok „rákkereső” kutyákat alkalmazzanak, a prosztatarák diagnózis felállításakor. A kísérletben az ebek 93%-os pontossággal jeleztek rákot a résztvevőknél.

Jelenleg az orvosok egy úgynevezett PSA (Prostate-Specific Antigen) tesztet használnak, ami gyakorlatilag egy bizonyos molekulák gyakoriságát nézi a vérben, ami magas száma utalhat prosztatarákra, azonban nem 100%-ban jelenti azt, hogy valóban betegek vagyunk.

Cute-dog3

A PSA teszt, jelenleg mindössze 80%-ban pontos, és sok esetben tévesen pozitív eredményt ad azoknak is akik egyébként egészségesek. A kutatók célja jelenleg az, hogy a kiképzett kutyusokat mintegy 2. szűrőnek használják, így növelve a vizsgálatok pontosságát.

A kutyákat arra képzik ki, hogy képesek legyenek megállapítani, egy emberi vizeletről, hogy a tulajdonosa rákos-e vagy sem. A kutyáknak köztudottan remek szaglásuk van ami, képessé teszi őket, hogy megérezzenek bizonyos illó anyagokat, amik a prosztatarákon keresztül a vizeletbe kerülnek.

„Jelenleg Nagy Britanniának van a legelmaradottabb rendszere a korai stádiumú rák észrevételében. A kutyáink, pontosabbak, mint a jelenleg használt tesztek, így nem szabad hátat fordítani, eme csodálatos teremtményeknek, csak mert szőrős hátuk van” Nyilatkozta Dr. Claire Guest, a Medical Detection Dogs, alapítója.

Forrás: http://www.iflscience.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük