A piacokat járva egyre kevesebb friss zöldséggel találkozunk, de azért akad még olyan, aminek most van szezonja. Ilyen például a csicsóka is, mely ismét kezd népszerűvé válni a háziasszonyok körében.
Szezámmagos csicsóka almás-répás káposztasalátával
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg csicsóka, lesúrolva és hosszában 3-4 mm-es szeletekre vágva
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 10 dkg szezámmag
- 25 dkg sárgarépa, gyufaszálnyi csíkokra vágva
- 30 dkg alma, gyufaszálnyi csíkokra vágva
- 15 dkg fejes káposzta, papírvékonyra vágva
- 1 evőkanál tökmagolaj
- fél biocitrom leve
- 1 csokor zöldpetrezselyem
A felszeletelt csicsókát a sós olívaolajba forgatjuk, tepsibe terítjük, és 180 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 20 perc alatt készre sütjük. Amíg a csicsóka sül, a szezámmagot szárazon megpirítjuk, majd elkészítjük a salátát. A sárgarépát az almával és a káposztával nagy tálba tesszük. A tökmagolajból, a citromléből és a zöldpetrezselyemből öntetet készítünk, a zöldséges keverékre locsoljuk, majd lazán összeforgatjuk. Amikor a csicsóka elkészült, a szezámmaggal meghintjük, és a tányérra halmozott saláta mellé tálaljuk.
Csicsókás-laskagombás sóskaleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 evőkanál szűz olívaolaj
- 20 dkg megtisztított csicsóka, alaposan megsikálva és karikákra szeletelve
- 20 dkg laskagomba, felszeletelve
- 1 liter zöldségerőleves (lehet bio-leveskockából)
- 1 késhegynyi só (elmaradhat)
- 1 csipetnyi fehér bors (elmaradhat)
- 20 dkg sóskalevél, vastag szárától megfosztva és csíkokra vágva
- 1 pohár joghurt vagy szójajoghurt
A hagymát egy kevés olajon megfuttatjuk, majd a csicsókát és a laskagombát rádobjuk. A zöldséglevessel felöntjük, ha szükséges, sóval, borssal utánaízesítjük, és puhára főzzük, majd a sóskaleveleket hozzáadjuk. Amikor kész, a simára kevert joghurttal gazdagítjuk.