Kategóriák
Hírek

Vitaminhiány okozza a cukorbetegséget

Egy tanulmány azt állítja, hogy a kettes típusú cukorbetegségnek egy olyan oka is van, melyre korábban nem gondoltak: a szakemberek szerint az A-vitamin hiánya hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A kettes típusú cukorbetegség legfontosabb eleme az inzulinrezisztencia, a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta sejtek nem tudnak megfelelően működni. A betegségnek számos súlyos szövődménye lehet, akár a látás vagy a végtagok elveszítéséhez is vezethet a kezeletlen diabétesz – írja a The Journal of Biological Chemistry című szaklap.

Dr. Lorraine Gudas, a most megjelent kutatás vezető szerzője, a Weill Cornell Medical College kutatója szerint a betegség kialakulásában egy korábban nem vizsgált tény is szerepet játszhat: az A-vitamin ugyanis fokozza a béta-sejtek aktivitását, így a vitaminhiány a sejtek normális működésének csökkenésével járhat együtt.

Az A-vitamin, illetve provitaminja, a béta-karotin hozzájárul a sejtek egészségéhez, elsősorban a sejtnövekedéshez, az immunrendszer megfelelő működését, illetve a látást is támogatja. A-vitamint, illetve béta-karotint találhatunk a húsban, szárnyasokban, tejtermékekben, a sárga és narancsszínű zöldségekben és gyümölcsökben.

A kutatáshoz tartozó kísérletben egerek béta-sejt fejlődését tanulmányozták. A két egércsoport közül az egyiket genetikailag módosították úgy, hogy az állatok ne legyenek képesek elraktározni az A-vitamint, a másik csoport tagjain semmilyen módosítást nem hajtottak végre. Úgy találták, hogy az A-vitamin tárolására képtelen egyedek (melyeknél így A-vitamin-hiány alakult ki) szervezetében gyorsabban haltak el a béta-sejtek, így az állatok nem tudtak inzulint termelni.Amikor pedig a kutatók az egészséges egerektől is megvonták az A-vitamint, a béta-sejtek náluk is pusztulásnak indultak. Ennek következménye csökkent inzulintermelés, illetve megnövekedett vércukorszint volt. Az A-vitaminban dús táplálék adásával azonban ezeket a káros hatásokat a visszájukra lehetett fordítani.

“Még nem vagyunk teljesen tisztában azokkal a mechanizmusokkal, melyek miatt az A-vitamin hiánya a béta-sejtek pusztulását okozza, de az egyértelmű, hogy ennek a vitaminnak hatalmas szerepe van a hasnyálmirigy egészségének megőrzésében” – mondta dr. Gudas.

A szakemberek szerint ezek az eredmények később új, az A-vitamin biokémiai tulajdonságain alapuló gyógyszerek kifejlesztéséhez is vezethetnek.

Forrás: hazipatika.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük