Kategóriák
Hírek

A horkolás idős korban megduplázhatja a 2-es típusú cukorbetegség esélyét?

A horkolás idős korban megduplázhatja a 2-es típusú cukorbetegség esélyét?
Az idős kori, alvással kapcsolatos légzési problémák, mint például az alvási apnoe, vagy a horkolás figyelmeztető jelzések lehetnek, hogy kialakulóban van a 2-es típusú cukorbetegség.
Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az “apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”.
A majdnem 6000 résztvevővel végzett kísérletben a résztvevők a tanulmány elején nem rendelkeztek cukorbetegséggel. A résztvevőket 89 és 99 között vizsgálták, tehát 10 év adatait dolgozták fel a kutatók. A tanulmányban csak 65 évnél idősebb résztvevőket tanulmányoztak, akiknek ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel: észlelt-e bármilyen alvási apnoét, a szobatársa, párja panaszkodott-e hogy Ön hangosan horkol esténként, vagy, hogy nem érzi fáradtnak magát nap közben. Mialatt a glükóz szintjüket, inzulin érzékenységüket, időről időre tesztelték.snoring
A vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l között mozog éjszakai koplalás után.
Emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint enyhe emelkedettséget mutat, 6,1-6,9 mmol/l, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke (vagyis cukrot tartalmazó folyadék ivása után 2 órával) a normál tartományon belül marad.
Azon résztvevők, akik horkolást, alvási apnoét, vagy napközbeni fáradságot jeleztek vissza, megemelkedett éhomi vércukorszintet lehetett tapasztalni. Az alvási apnoéval rendelkezőknél kétszer gyakoribb volt a 2-es típusú cukorbetegség, horkolóknál is 30%-kal gyakoribb a rendes alvókhoz képest. A tanulmány furább része, hogy az alvászavart nem sikerült egyértelműen a cukorbetegséggel kapcsolatba hozni, így a kutatók újabb kísérletekbe fognak kezdeni.
Forrás: diabetes.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük