Kategóriák
Hírek

Inzulin pumpakezelés eredményessége

Jól ismert, hogy vannak olyan 2-es típusú cukorbetegek, akiknél nemhogy napi kétszeri inzulin-adagolás mellett, de napi négyszer adagolt intenzív inzulinkezelés keretében sem érhető el a kívánatos 7% körüli HbA1c szint, sőt ez sokszor még 9% alá sem csökkenthető.

Ezért egy OpT2mise-nek elnevezett speciális klinikai vizsgálatot folytattak le Dr Yves Reznikvezetésével, melynek keretében az USA-ban, Kanadában, Európában (ezen belül Kórházunkban is), Izráelben és Dél-Afrikában 495 8-12% HbA1c szinttel rendelkező, napi négyszeri analóg inzulinkezelés alatt álló 2-es típusú cukorbetegből kiválasztott 331 beteg felénél véletlenszerű döntés alapján folytatták a korábbi inzulinkezelést, míg a másik felénél inzulin pumpakezelést vezettek be. Hat hónap múltán azt találták, hogy a pumpával kezelt betegek HbA1c szintje átlag 1,1%-kal csökkent, míg az injekciós kezelésen maradtaké csupán 0,4%-kal mérséklődött.

A vizsgálat végén a napi inzulin igény a pumpával kezelteknél átlag 97 E volt, míg az injekciókkal kezelteknél 122 E. Ketózissal járó magas vércukor miatt 2 pumpás beteget és 1 injekcióval kezelt beteget kellett kórházba szállítani, a pumpával kezeltek között súlyos hipoglikémia nem fordult elő, viszont az intenzív inzulinnal kezeltek között egy ilyen eset volt. Az eredmények arra utalnak, hogy az inzulinpumpa-kezelés hatékony vércukorcsökkentést eredményezhet 2-es típusú cukorbetegeknél is.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük