Kategóriák
Hírek

Valójában hogyan is működik és mi mindent tud a folyamatos glukóz monitor?

Az elmúlt év folyamán már két alkalommal is beszámoltunk az Abbott cég forradalmian új folyamatos szöveti glukóz monitorozó készülékéről, melynek kalibrálásához nem szükséges naponta ujjbegy-szúrással ellenőrizni a vércukrot. Egyik 31 éves 1-es típusú férfi cukorbetegemnek, Viktornak Madridból sikerült beszerezni két – egyenként 12 napig működő – szenzort és egy hozzá tartozó szkennert. Ez alkalommal részletes magyarázat és bőséges illusztráció kíséretében az egyik szenzorral végzett 12 napos vizsgálatsorozatát mutatom be.

A végén kezdeném, a kéthetes szöveti glukóz monitorozás összegzésével. Az első két ábrán láthatók a 15 napon keresztül folyamatosan mért szöveti glukóz értékek, mellettük a napi vércukor átlagok, a napi szénhidrát fogyasztás, valamint a naponta adagolt gyorshatású étkezési és a hosszú hatású bázis inzulinok mennyisége.

glukoz,szenzor

Valójában hogyan is működik és mi mindent tud a folyamatos glukóz monitor?

1.a ábra. Első hét

1.b ábra második hét

A 2. ábrán ebből a 14-ből 2 napot emeltem ki részletesebb adatokkal.

 

2. ábra. napi görbék részletesebb adatokkal

A 3. ábra egy napra vetítve mutatja az összes nap görbéit pontozva, ill. a glukóz céltartományt, a mért átlagot, a 25-75 percentilis és a 10-90 percentilis tartományokat különböző intenzitású szürke színnel ábrázolva. Érdekességként kiemelném, hogy a mért értékek alapján a szenzor programja Viktor HbA1c szintjét 5,8%-ra becsülte. Két hónappal később 6%-ot mértünk.

3. ábra

A 4. ábra napszakok szerint nyújt eligazítást, értékelve az átlag vércukor, a hipoglikémia és az átlagtól történő eltérés szempontjából a napi görbéket.

4. ábra.

Az 5. ábrán a vizsgálati perióduson belüli egy-egy napot illusztráló kockákban az átlag vércukor, a szkennelések száma (Viktor, érthető okokból folyamatosan kíváncsi volt az aktuális szöveti glukóz szintjére, ezért akár félóránként is szkennelt), valamint a hipoglikémia veszély mértéke. Utóbbi november 15-én volt a legnagyobb.

5. ábra

A görbék és táblázatok elemzésekor kérdések sorozatát tettem fel Viktornak, aki az alábbi válaszokat adta:

„A szénhidrát fogyasztást és az inzulint is a szkennerbe lehet felvinni. Ez konkrétan úgy működik, hogy ha a szkennerrel leolvasom a szenzort, akkor utána van lehetőség egyéb műveletek elvégzésére, és ilyenkor tudok inzulint vagy szénhidrát értéket bevinni a szkennerbe. Az inzulin bevitele után a szkenner azt is mutatja (megbecsüli), hogy még mennyi „aktív” inzulin van a szervezetben. Ez olyankor jó, ha pl. evés után 2 órával megmérem a vércukromat, akkor azt is meg tudom nézni, hogy körülbelül még hány egység inzulin van a szervezetemben abból, amit utoljára beadtam. (Ez pl. korrigálás esetén hasznos). Ha 8 órán keresztül nem olvasom le a szenzort, akkor az előző 8 óráról van egy olyan mérés sorozatom, ami 15 percenként csak 1 darab mérést tárol. Ennél többszöri szenzoros leolvasás pontosabb, mert ott az algoritmus az előző 5 perc mérési pontjait is tudja használni a vércukor érték kiszámolásához, de ez a görbén utólag már nem elérhető, valószínűleg a szenzor korlátozott memóriája miatt. A számítógépre csak akkor vittem át az adatokat, amikor a szenzor már lejárt, de lehetne közben is.”

Mindent egybevetve eddig nem remélt, fantasztikus lehetőségek sorozatát rejti magában a FreeStyle Libre folyamatos szöveti glukóz monitorozás alkalmazása. Ehelyütt is le kell szögezni, hogy pillanatnyilag sajnos csak 8 európai államban elérhető és mivel irányában extrém mértékű a kereslet, más országokban lakóknak nagyon nehéz hozzáférni. (Internetes megrendelési lehetőség nincs.) Az akárhányszor felhasználható szkenner plusz 2 szenzor ára 160 Euró, egy szenzort 20 Euróért lehet megvásárolni. Ha ezt egybevetjük a jelenleg Magyarországon elérhető és a naponta többszöri ujjszúrást igénylő Medtronic vagy Dexcom 4 hatnapos szenzor áraival (szenzoronként 12, ill. 23 ezer Ft), plusz a százezrekbe kerülő vevőkészülékekkel, érthető, miért olyan keresett az ujjszúrást nem igénylő FreeStyle Libre.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük