Kategóriák
Hírek

Kontrollálható a terhességi súlygyarapodás

”Az anyák és gyermekeik egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen a túlzott súlyfelesleg megelőzése. Ezt úgy lehet elérni, ha fokozottan odafigyelnek a súlyváltozásra, változtatnak az életmódjukon, és rendszeresen a mérlegre állnak.” – mondta a szerző, Catherine Lombard, a Monash Egyetemről, Melbourne-ből. ”A súlymenedzselési stratégiával csökkenteni lehet a terhességi szövődmények, mint például a terhességi cukorbaj és a szülési komplikációk kockázatát.”
pic (41)
A klinikai kísérletekbe több mint 200 túlsúlyos nőt vontak be, akik még nem töltötték be a terhesség 15. hetét. Mindegyik nőnél magas volt a terhességi cukorbaj kialakulásának kockázata az életkoruk, testsúlyuk, etnikumuk, előző terhességben tapasztalt cukorbetegség, a kór családi halmozódása miatt. Véletlenszerűen osztották be őket az intervenciós (106 fő), illetve a kontroll csoportba (99 fő).
A terhesség 14. hetében mindegyikük tájékoztatást kapott, mely az apróbb változtatásokra helyezte a hangsúlyt az étkezés és a mozgás terén. Az intervenciós csoport ezen kívül javaslatot kapott arra is, hogy mennyit hízhatnak a terhesség alatt; továbbá kérték őket, hogy  hetente vagy havonta mérjék meg magukat, gyakran emlékeztették őket erre sms-ben. A kontrollcsoport nem kapott sem instrukciókat, sem emlékeztetőt. Mindegyik résztvevő standard terhesgondozásban részesült.
A 28. héten történt ellenőrzésből az derült ki, hogy akik rendszeresen figyelték a súlyukat, kevesebbet híztak (5,7 kg-ot), mint a kontrollcsoport tagjai (átlagosan 7,1 kg-ot). Akik nem mérték magukat, mindkét csoportból átlagosan 6,9 kg-ot szedtek fel. ”Azt a következtetést vontuk le, hogy a súly mérése segít a nőknek kontroll alatt tartani a viselkedésüket. Ha ezt egyszerű intervenciós módszerekkel is párosítják a súlyfelesleg megelőzése céljából, akkor jelentős hatás figyelhető meg a hízásra a nagy kockázatú terhességek esetében.” – mondta Lombard.
Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük