Kategóriák
Hírek

10 tény a cukorbetegségről, amit jó, ha tudsz

Magyarországon félmillió ember cukorbeteg, és még legalább ennyien lehetnek azok, csak nem diagnosztizálták őket. Június 28-a a cukorbetegek világnapja, összegyűjtöttem 10 fontos tényt, amit jó, ha tudsz a betegségről.
– A világon nagyjából 150 millió ember cukorbeteg, számuk a becslések szerint 2025-re elérheti a 225 milliót.
– Magyarországon most félmillió cukorbeteg él, de majdnem ennyi lehet a nem diagnosztizált betegek száma.
– Nemcsak nálunk, az egész világon egyre több gyerek és kamasz 2-es típusú cukorbeteg, nemcsak a felnőttek.
– Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban viszont gyermekeknél és fiatal korban fordul elő.
– Bizonyos körülmények a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását elősegítik; például túlsúly, sok ülés, helytelen étrend, magas vérnyomás, 40 év feletti életkor, cukorbetegség előfordulása családon belül, a terhesség során mért magasabb vércukorértékek, 4500 grammnál nagyobb gyermek születése.
diabetes-causes
– A 2-es típusú cukorbetegség általában a betegség felismerésekor diétával és megfelelő testgyakorlatokkal (azaz életmódváltással) kezelhető.
– A legtöbb 2-es típusú cukorbetegnél az inzulinhiány nem teljes, hanem részleges, a vércukorszint lassan emelkedik, és emiatt a magas vércukorra jellemző tünetek (szomjúság, sok vizelet, fogyás) nem annyira jellemzőek; a lassúbb lefolyás miatt viszont jelentkezhet bőrviszketés, sebek lassú gyógyulása, fáradtság, látási problémák, kéz-láb zsibbadása, szexuális problémák.
– Az időskori diabétesz – a hagyományos szövődményeken kívül – testi rokkantsághoz is vezet; ez részben elesésre és az elszenvedett csonttörésekre, a szellemi működések hanyatlására, illetve az általánosságban ismert időskori rendellenességek összességére vezethető vissza.
– A petefészekciszta és a cukorbetegség között egyértelmű kapcsolat van.
– Több mint 1 millió ember halt meg cukorbetegség miatt a világban 2005-ben a WHO adatai szerint.
forrás: nlcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük