Kategóriák
Hírek

Hét kérdésből kiderülhet, hogy cukorbeteg lesz-e?

Az NHS brit egészségügyi szolgálat ingyenesen hozzáférhető egészségügyi tesztet tett elérhetővé, amelyből kiderül, mekkora esélyünk van a kettes típusú cukorbetegségre.
A diabétesz krónikus betegség, amelynek hatására legrosszabb esetben megvakulhatunk vagy végtagjainkat is amputálhatják, de még a szívrohamra és stroke-ra is nagyobb az esélyünk. Szerencsére az NHS tesztje rávilágít azon kockázati tényezőkre, amelyek ronthatják állapotunkat.
Angliában mintegy 3.3 millió embert diagnosztizáltak cukorbetegséggel: 90 százalékuk a kettes típusú (azaz felnőttkori, más néven nem inzulinfüggő) diabétesz áldozata, az elmúlt évtizedben számuk 62 százalékkal emelkedett. A becslések szerint mintegy 600 ezer ember él úgy az országban, hogy nem is tudnak arról, hogy betegek.
diabetes
A kockázati tényezők között szerepel például:

  • a származás: (a dél-ázsiai, kínai, afrikai-karibi vagy fekete-afrikai származású embereknek a felmérések szerint nagyobb esélyük van a kettes típusú cukorbetegségre más etnikai csoportokhoz képest),
  • az életkor: (a 40 éveseknek nagyobb esélye van a diagnózisra – ami sejthető, hiszen a kettes típusú diabéteszt felnőttkori diabéteszként is ismerik -, emellett mindez a 25 év feletti dél-ázsiaiakra is nagyobb eséllyel igaz),
  • a testsúly: (a testtömegindex-besorolás szerint a kövér vagy túlsúlyos, azaz a 25 vagy 30 BMI-érték felettieknél is nagyobb esélye van a kialakulásnak) vagy éppen a derékméret is (nők esetében a 80cm-es, férfiak esetében a 94cm-s, dél-ázsiai férfiak esetében pedig a 89 cm-es derékméret felett van nagyobb esélye a betegség kialakulásának).

Kockázati tényezőt jelent még egy diabéteszben szenvedő közvetlen családtag (annak típusától függetlenül), illetve az is, ha már szedtünk magas vérnyomásra gyógyszert.
A teszt végén nemcsak azt kapjuk meg, hogy jelenleg mekkora esélyünk van a betegség kialakulására, hanem azt a prognózist is, hogy az elkövetkező 10 évben mekkora esélyünk van erre. Akik veszélyeztetettek, azoknak tanácsos ellátogatniuk háziorvosukhoz, vércukorszintet mérniük és minden bizonnyal életmódjukon is változtatniuk kell: a gyakori sportolás, az egészséges(ebb) étrend és a túlsúlyosoknak mindenféleképpen a fogyás elengedhetetlen.
A tesztet ide kattintva találja!
forrás: hazipatika.com
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük