Kategóriák
Hírek

Ezek az élőlények okozzák a 2-es típusú cukorbetegséget?

A Staphylococcus aureus hosszú távú jelenléte összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ez a baktérium felel bizonyos gyakori bőrproblémákért, ételmérgezéses esetekért, illetve az MRSA-fertőzésekért is
– derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kórokozó által termelt vegyületek diabéteszes tünetekhez vezetnek.
Amerikai szakemberek bebizonyították, hogy a Staphylococcus aureus baktérium jelenléte cukorbetegségre jellemző tüneteket idéz elő a nyulak szervezetében. A tudósok remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak az új generációs antibiotikumok kifejlesztéséhez, amelyekkel akár meg is lehet majd előzni a 2-es típusú cukorbetegséget.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2012-ben nagyjából 1,5 millióan haltak meg ebben a kórban. A diabéteszes esetek 90 százaléka 2-es típusú.what-doctors-say2
Az Iowai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a S. aureus termelte toxinok inzulinrezisztenciát, glükóz-intoleranciát és gyulladást idéztek elő a nyulak szervezetében.
„Tulajdonképpen 2-es típusú cukorbetegséget váltottunk ki a nyulaknál egyszerűen azzal, hogy krónikusan Staphylococcus szuperantigénnek tettük ki őket” – magyarázta a kutatást vezető Patrick Schlievert professzor. Az adatok szerint a kórokozó elpusztítására irányuló terápiával a diabétesz is kezelése is elképzelhető.
A 2-es típusú cukorbetegség egyik legismertebb kockázati tényezője az elhízás, ami megváltoztatja az egyén bélflóráját.
„Eredményeink alapján hízás során növekszik a Staphylococcus baktériumok száma a szervezetben, így ők folyamatosan ki vannak téve ugyanazoknak a szuperantigéneknek, amelyeket mi a nyulaknak adagoltunk” – tette hozzá Schlievert professzor, akinek korábbi kutatása szerint ezek a speciális méreganyagok gátolják az immunrendszer megfelelő működését.
Az eredmények az mBio című szakfolyóiratban jelentek meg.
forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük