Kategóriák
Életmód

Egyetlen injekció megvédhetné a cukorbeteg látását

Ígéretes kutatásokat folytatnak a cukorbetegség súlyos következményeit megakadályozó anyag kifejlesztésére a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékén. Egy a szervezetünkben található és bizonyos sejtek védelmét szolgáló anyagról van szó, amelynek a hatékonyságát állatok segítségével már tesztelték. A folytatás azonban most bizonytalanná vált.

 kep (659)

A kutatócsoport a szervezetünkben is előforduló neuropeptid hatását vizsgálja. Az anyag alapvetően a fejlődéshez szükséges, de a felnőtt szervezetben is jelen van, és nagyon sok esetben védelmi funkciókat lát el: a sejteket arra serkenti, hogy a támadásokkal szemben életben maradjanak. Ha egy idegsejt elpusztul, nem keletkezik helyette új, vagy csak nagyon kis számban az idegrendszerben, éppen ezért fontos, hogy hosszú távon életben tudjuk tartani őket, amit elősegít a peptid.

A vizsgált retinaszövetben a PACAP nevű vegyület többféle védőhatással rendelkezik, így a diabéteszes retinopátia, vagyis a cukorbetegség miatt kialakuló látásromlással szemben is – magyarázta Gábriel Róbert egyetemi tanár, a PTE Természettudományi Kar dékánja a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Az eddigi állatkísérletek alapján az anyag a szemgolyóba injektálva, vagyis egy vékony tűvel oldalirányból behatolva lehet hatékony. A kutatócsoport megpróbálkozott műkönnyel való bejuttatással is, de az a szaruhártyát érintő mellékhatásokkal járt, vérerek nőttek rontva a látást, így az nem járható út – szögezte le Gábriel Róbert. Amíg azonban nem sikerül teljesen igazolni állatokon a hatékonyságot, addig embereken semmilyen kísérletet nem lehet végezni, fontos ugyanis megvizsgálni, milyen esetleges mellékhatásokat okoz az anyag – tette hozzá.

kep (658)

A preklinikai vizsgálatok már lezárultak, az anyag hatásának igazolása többféle modellben is megtörtént, jelenleg a valódi klinikai próbára vár. A kutatás az anyag részletes hatásmechanizmusának feltérképezésével folyik tovább, vagyis annak kiderítésével, milyen biokémiai útvonalon keresztül gátlódik meg a sejtek pusztulása – mutatott rá a PTE dékánja.

Óriás a verseny, nem kéne lemaradni

Az egyetemi kutatóhelyek nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy a gyógyszeranyagokat keresztülvigyék a fejlesztési fázisokon, ezért olyan partnerre van szükségük, akik érdeklődést mutatnak a gyógyszerek fejlesztésében. Ebben az esetben is ez a helyzet állt elő, az induló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatai azonban talán segítséget nyújthatnak majd a partnerek felkutatásában.
Szükség is van rá, a verseny ugyanis óriási. Az anyagot egyéb betegségkondíciókban mások is vizsgálják, sőt létezik már egy szabadalom is erre vonatkozóan: olasz kutatók nyújtották be Budapestről.

Forras: hirado.hu