Kategóriák
Életmód

Kiemelten fontos figyelni rá!

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, hogy sérülnek az idegek a lábban, ez pedig az érzékelés elvesztésével is együtt jár. Mit tehetünk megelőzésképpen?
A neuropátiának nevezett jelenség következménye lehet például, hogy nem veszünk észre egy sebet, mely elfertőződhet, és szélsőséges esetben akár amputációhoz is vezethet.
Az idegsérülések mellett a cukorbetegség a vérkeringésben is okozhat problémákat, emiatt nem jut elegendő, oxigénben és tápanyagokban gazdag vér a sejtekhez. Ez lassíthatja a sebgyógyulást. A tragikus következmények elkerülésének érdekében tehát kiemelten fontos a cukorbetegek lábápolása.
healthy-legs
 
Természetesen az, hogy vigyázunk a lábunkra, nem a pedikűrösnél kezdődik: tartsuk kordában a vércukorszintünket, szedjük rendesen az előírt gyógyszereket, és kövessük a diétát. Ezzek ugyanis elkerülhetjük, vagy legalábbis lassíthatjuk, hogy a cukorbetegség szövődményeként neuropátia, illetve keringési zavarok alakuljanak ki. Naponta vizsgáljuk át a lábunkat, ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta seb, horzsolás, elszíneződés, alakult-t ki rajta bőrkeményedés, vízhólyag.
Azt is nézzük meg, hogy nem nőtt-e be a köröm a lábunkon! Kérjük meg párunkat vagy egy családtagunkat, hogy segítsen ebben, vagy használjunk tükröt! Ha valamilyen elváltozást veszünk észre, ne próbáljuk meg otthon kezelni, inkább forduljunk szakemberhez. Ha magunk próbáljuk meg eltávolítani a benőtt körmöt vagy éppen a bőrkeményedést, tyúkszemet, megnőhet az esélye annak, hogy megvágjuk magunkat, ez pedig csak tovább rontja az állapotunkat.
legs_2
Rendszeresen ápoljuk a lábainkat: mossuk meg langyos vízzel, érzékeny bőrre is alkalmas, kímélő szappannal. Óvatosan szárítgassuk meg, ne dörzsöljük, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Fordítsunk különös gondot arra, hogy a lábujjak között alaposan megszárítsuk! Krémezzük be a lábunkat, hogy a bőr nedvességtartalmát megőrizzük, és megakadályozzuk, hogy kiszáradjon!
Viseljünk kényelmes, jól illeszkedő, megfelelően párnázott cipőt, mely nem okoz bőrkeményedéseket vagy vízhólyagokat, sehol nem szorítja vagy dörzsöli a lábat. Mindig viseljünk papucsot, még otthon is! Ha már kialakult nálunk a neuropátia, akkor szerezzünk be speciálisan cukorbetegeknek kifejlesztett cipőt.
Érdemes rendszeresen ellátogatni egy gyógypedikűröshöz, aki szakszerűen és óvatosan tudja eltávolítani a tyúkszemeket, bőrkeményedéseket, levághatja a körmeinket, így azok nem nőnek be, emellett az esetlegesen kialakuló gombás fertőzés megfelelő kezelésében is a segítségünkre lehet.
forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük