Kategóriák
Hírek

Egyre gyakoribb a szélütés az amerikai kismamáknál

Emelkedett a szélütések aránya az Egyesült Államokban a várandós és a frissen szült anyák körében, vélhetően azért, mert egyre több közöttük az elhízott, és egyre többen szenvednek magas vérnyomásban vagy szívbetegségben, cukorbetegségben – állapították meg jelentésükben az amerikai betegségmegelőzési központ, a CDC munkatársai.

kep (700)

A kutatók a szövetségi adatbázisokból származó információkat elemezve arra jutottak, hogy a szélütés miatti kórházi kezelések száma az 1994-1995-ös mintegy 4100-ról 2006-2007-re 6300 körülire emelkedett, ami 54 százalékos növekedést jelent.

Szakemberek szerint igen komolyan kell venni a figyelmeztető adatokat, és érdemes lenne szélesebb körben szűrni azokat a nőket, akiknél jelen vannak a kockázati tényezők.

kep (699)

Évente mintegy négymillió gyerek születik az Egyesült Államokban, ezért a szélütések száma abszolút értékben nem nagy, 1-2 ezrelék. A terhesség alatt növekszik a szélütés kockázata egyrészt a hormonváltozások, másrészt a vér összetételének megváltozása következtében. Ha a várandós kismama eleve több kockázati tényezővel vág bele a terhességbe, például elhízás, cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt, akkor akár meg is duplázódhat annak rizikója, hogy szélütést szenved el alatta vagy közvetlenül a szülést követően – magyarázta Elena Kuklina kutatásvezető, a CDC stroke-megelőzéssel foglalkozó szakértője.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük