Kategóriák
Életmód

Kerüld el a nehéz szülést

Ha a baba érkezése nem elég gördülékeny, akkor a szülés nemcsak fájdalmassá, hanem veszélyessé is válhat, rosszabb esetben a Pici és Te magad is maradandó károsodásokat szenvedhettek. A szülés körüli komplikációk ellen sokat tehetsz, ha a terhességre és a szülésre egyaránt tudatosan készülsz!

kep (697)

A BJOG című, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban tavaly megjelent egy cikk a nehéz szülés és a gyermekkori magatartás-zavarok kialakulása közötti összefüggésről.

A kutatók szerint a mellékvese által termelt, kortizol nevezetű stressz-hormon emelkedett mennyisége kapcsolatban áll az efféle problémák jelentkezésével, s úgy találták, hogy a ”zökkenőmentesen” kibújó babák szervezetében lényegesen alacsonyabb a kortizol-szint, mint a nehezebben világra segített társaikban.

Sajnos, a szülés körüli komplikációk mozgásszervi és szellemi fogyatékosságot is maguk után vonhatnak. A koraszülés, az elhúzódó kitolási szak, a túlhordás, a köldökzsinór összetekeredése, csomója, a vákuum használata, stb. oxigénhiányt idézhet elő, ami sok esetben idegrendszeri károsodásban ölt testet. Gyakori következmény, hogy nem fejlődik megfelelően a mozgás, súlyos esetben akár meg is bénulhatnak a baba végtagjai. Oxigénhiányt jelezhet, ha a csöppség nehezen szopik, kezét vagy lábát görcs húzza össze, vagy épp ellenkezőleg; tagjai ernyedten lógnak, illetve, ha ezek mozgatása nehéz és fájdalmas. Hathetes korában a legtöbb egészséges baba felemeli, forgatja a fejét, néhány héttel később a hasára fordul, fél éves kora körül kúsznak, felülnek, majd mászni kezdenek – gyanús lehet, ha késnek, vagy kimaradnak a mozgásfejlődés egyes szakaszai.

Az oxigénhiányon kívül jelentős kockázatot rejtenek magukban az elhúzódó szülés során elszenvedett mechanikai sérülések, vagy a baba vérnyomásának csökkenése- ezek a tényezők ugyanis agyvérzést okozhatnak, ami a pici értelmi és mozgásfejlődését nagymértékben hátráltathatja.

Neves autizmus-kutatók- köztük David Amaral és Irva Hertz-Picciotto- vizsgálatai nyomán az is kiderült, hogy azoknál a babáknál, akiknek világrajövetelét sürgősségi- tehát komplikációk miatt szükségessé váló – császármetszés, elhúzódó, nehéz szülés, idő előtti burokrepedés, esetleg méhűri fertőzés nehezítette, gyakrabban alakul ki autizmus, sőt! Ha mindez még nem volna elég, egy túlságosan hosszú, bonyodalmas szülés során Te magad is megsérülhetsz; például, a hüvely és a gát sérülései nyomán inkontinencia (a vizelet vagy a széklet visszatartás képtelensége) alakulhat ki. Ha mindezek után a császármetszésen töröd a fejed, tévúton jársz! A császármetszés egy rendkívül komoly műtét, amelyre csak akkor kerülhet sor, ha a mama vagy a baba élete veszélyben van, illetve, ha a pici más módon nem születhet meg – például azért, mert édesanyjának túl szűk a medencéje. A beavatkozásnak számos szövődménye lehet; a lokális gyulladásoktól kezdve az egész szervezetre kiterjedő fertőzésen (szepszis) át a következő terhességek és szülések veszélyeztetéséig.

A valódi megoldás a komplikációk nélküli szülés, amely nem csupán genetikai adottságaidon és a jó szakembereken múlik; Te magad is sokat tehetsz annak érdekében, hogy a Babádnak és Neked is minél könnyebb dolgotok legyen.

Egyrészt, légy tudatos és felelősségteljes a terhességed alatt például úgy, hogy határt szabsz falánkságodnak. Ha ugyanis a kelleténél többet eszel, nemcsak az alakodat veszíted el, hanem hajlamosabbá válsz a terhességi cukorbetegségre, vagy preeclampsiára (terhességi magasvérnyomás), amely a baba fejlődését akadályozhatja. Ráadásul, a terhességi diabéteszben szenvedő kismamák babái általában jó nagyra nőnek, ami megnehezíti a szülést, ezért császármetszésre, vagy külső segítségre (pl. vákuum) lehet szükség.

Másfelől, különféle, a szülést megkönnyítő eszközöket, módszereket, technikákat vehetsz igénybe, többek között azt a svájci fejlesztésű, hazánkban is kapható szülészeti gélt, amely átlagosan 30%-kal (!) csökkenti a szülés időtartamát, teljesen természetes módon; a baba feje és a hüvely fala között fellépő súrlódás csökkentésével. Az egyetlen, az egész világon engedélyezett szülést segítő Dianatal gél használatával megelőzhetővé válnak az elhúzódó szülés kockázatai, ráadásul jelentős mértékben javít a gátrepedés és a gátmetszés előfordulásának arányain.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük